'Medische opvang in België kan grote ramp als in Parijs niet aan'

19/11/15 om 04:57 - Bijgewerkt om 04:56

De overheid heeft nog werk te doen om toereikende medische opvang te kunnen verzekeren als België plots met een aanslag met veel gewonden zou worden geconfronteerd. Dat zeggen urgentiespecialisten.

'Medische opvang in België kan grote ramp als in Parijs niet aan'

© Reuters

Die urgentiespecialisten komen aan het woord in Gazet van Antwerpen.

Zo zijn de zogenaamde rampenkoffers, waarvan er negentig over 52 locaties verspreid zijn, in de voorbije jaren niet tijdig bijgevuld. Die koffers bevatten potentieel levensreddende medicatie en medisch materieel. "Een deel daarvan is vervallen", mogelijk zijn ze maar dertig tot veertig procent toereikend, zeggen de Antwerpse specialisten, die liever anoniem blijven.

Het Rode Kruis bevestigt dat er al jaren een probleem is met de rampenkoffers en dat ze "niet volledig" zijn.

'Niet voorbereid'

Bij de FOD Volksgezondheid beweert men dat er alleen maar begin dit jaar budgettair even een probleem was en dat over enkele weken alles opgelost is.

De spoedartsen stellen ook dat onze rampenplannen in het algemeen niet voorbereid zijn op een situatie met veel slachtoffers met oorlogsverwondingen. "In Parijs was dat wel het geval, onder meer door de ervaring met Charlie Hebdo." Volgens de artsen hebben nu een aantal mensen uit het veld een brief met aanbevelingen verstuurd naar Volksgezondheid.

"Parijs was een trigger. Niemand had echt rekening gehouden met de mogelijkheid van schietpartijen en explosies op die schaal."

(Belga/RR)

Onze partners