Medische kosten asielcentra stijgen spectaculair

02/04/12 om 06:25 - Bijgewerkt om 06:25

De medische kosten voor personen die verblijven in asielcentra stijgen spectaculair.

De uitgaven voor medische verzorging en behandeling van de personen die verblijven in de zestig opvangcentra voor asielzoekers die beheerd of betaald worden door de federale overheid gaan pijlsnel omhoog. Ze stegen van 15,5 miljoen euro in 2008 tot 21 miljoen in 2010. Dat staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

In de eerste helft van 2011 alleen al werd 14,1 miljoen euro uitgegeven. De cijfers voor het volledige jaar zijn nog niet beschikbaar, maar als deze trend zich heeft doorgezet, bedroeg de factuur voor 2011 ruim 28 miljoen euro. Dat zou een bijna-verdubbeling zijn in drie jaar tijd, zo blijkt uit het "plan met structurele maatregelen" dat staatssecretaris van Asiel en Migratie en Maatschappelijke Integratie Maggie De Block (Open VLD) voorstelde aan de federale ministerraad.

Die centra omvatten alles samen rond de 12.500 plaatsen. Dat betekent dat de uitgaven gestegen zijn tot 2.300 euro per opvangplaats, al kan een opvangplaats in de loop van het jaar door meerdere personen ingevuld worden. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners