Medisch onderzoek is favoriete goede doel van Belg

24/04/14 om 14:26 - Bijgewerkt om 14:26

In 2013 schonk de Belg opnieuw iets meer geld aan goede doelen. Bovenaan de keuzelijst van goede doelen staan projecten die gezondheid en medisch onderzoek steunen.

Medisch onderzoek is favoriete goede doel van Belg

© belga

Een groter aantal Belgen heeft vorig jaar geschonken aan goede doelen in vergelijking met 2012, terwijl de groep die minder gaf daalde. Dat blijkt uit een barometer van de Koning Boudewijnstichting en Itinera Institute. "De geefbereidheid van de Belg is aan de beterhand, ook al oogt ze nog fragiel", luidt de conclusie van de bevraging bij een duizendtal Belgen eind 2013.

Wat de toekomst betreft, komt er bij de ondervraagden een aarzeling aan het licht. Zo denken ze niet dat ze dit jaar meer zullen besteden aan goede doelen, maar ook niet minder. De groep van diegenen die het niet weten is dit keer veel groter, waaruit volgens de Koning Boudewijnstichting duidelijk een aarzeling blijkt. Een grote meerderheid van de Belgen geeft bij voorkeur aan doelgerichte filantropie, en kiest dus liefst zelf het goede doel.

Bovenaan de keuzelijst van goede doelen staan bij de ondervraagden "gezondheid en medisch onderzoek" (39 procent), "hulp aan minderbedeelden" (21 procent), "humanitaire acties" (18 procent) en "toegang tot kwaliteitsonderwijs voor iedereen" (11 procent).

"Milieubescherming en duurzame ontwikkeling" komen op de vijfde plaats (6 procent). Een kleine meerderheid van de Belgen (54 procent) verkiest eerder een goed doel op lange termijn te steunen dan dringende steun te geven bij een noodsituatie (43 procent). (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners