Medewerkers Brussels Airport aangehouden voor cocaïnesmokkel

02/04/12 om 19:21 - Bijgewerkt om 19:21

Het Brusselse gerecht heeft zes mensen opgepakt die via de luchthaven Brussels Airport grote hoeveelheden cocaïne het land zouden binnengesmokkeld hebben. Vier van hen werkten op de luchthaven.

Het Brusselse gerecht heeft zes mensen opgepakt die via de luchthaven Brussels Airport grote hoeveelheden cocaïne het land zouden binnengesmokkeld hebben. Vier van hen werkten op de luchthaven, bij de bagageafhandeling, schoonmaakdiensten of de catering.

De zes mannen -dertigers en veertigers- zijn door onderzoeksrechter De Coster aangehouden. Er werden nog eens zeven luchthavenmedewerkers verhoord maar zij werden voorlopig niet aangehouden.

Het onderzoek naar de organisatie begon in augustus 2011 toen de afdeling van de Federale Gerechtelijke Politie Brussels Airport (FGP Airport) lucht kreeg van drugtransporten die vanuit de Caraïben werden georganiseerd en waarbij medewerkers van de luchthaven betrokken waren.

"De drugs werden tussen de bagage of in het vliegtuig zelf verstopt en op Brussels Airport gerecupereerd", zegt hoofdcommissaris Frederik Verspeelt van de FGP Asse. "Op die manier werden de voorbije maanden grote hoeveelheden cocaïne getransporteerd.

De organisatie voerde immers op zeer regelmatige basis transporten uit, tot verschillende per maand. We proberen nog in kaart te brengen om hoeveel transporten het precies gaat. Als de drugs in de bagage verstopt zat, ging het meestal om tassen waar 20 tot 30 kilo cocaïne in zat."

Groot vertrouwen

Afgelopen vrijdag vielen speurders van de FGP Airport en de FGP Asse binnen op zestien adressen over het hele land en werden zes verdachten opgepakt. Het gaat om dertigers en veertigers die allemaal de Belgische nationaliteit hebben maar van verschillende oorsprong zijn, zowel Maghrebijnse, Italiaanse, Spaanse als Latijns-Amerikaanse.

Volgens de speurders moeten de verdachten elkaar al enige tijd gekend hebben. "Het vertrouwen tussen de leden van de organisatie moet immers groot geweest zijn, gezien de hoeveelheden drugs die getransporteerd werden", klinkt het. "Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand een dergelijke hoeveelheid achteroverdrukt om zelf de opbrengst op te strijken."

De zes mannen die werden opgepakt, werden door onderzoeksrechter De Coster onder aanhoudingsmandaat geplaatst. De speurders namen ook een aanzienlijke som geld, kleine hoeveelheden drugs en vijf wagens in beslag.

De FGP Airport verhoorde nog zeven andere luchthavenmedewerkers. Zij werden niet aangehouden maar hun betrokkenheid wordt nog verder onderzocht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners