Mechelse politie: gouverneur en burgemeesters bevestigen vertrouwen na overleg

Bart Somers en Yves Bogaerts. © Nicolas Maeterlinck/BelgaImage

Antwerps gouverneur Cathy Berx en de burgemeesters Bart Somers (Open VLD) en Eddy Bevers (N-VA) hebben hun vertrouwen uitgesproken in de korpsleiding van de politiezone Mechelen-Willebroek, die al een tijdje zwaar onder vuur ligt.

Gouverneur Cathy Berx en procureur des Konings Anne-Marie Gepts pleegden woensdag overleg met de burgemeesters van Mechelen en Willebroek, Bart Somers (Open Vld) en Eddy Bevers (N-VA), over het functioneren van de korpsleiding van de lokale politiezone Mechelen-Willebroek.

Tips

Het korps onder leiding van Yves Bogaerts kwam de voorbije maanden in het oog van de storm terecht door verhalen rond racisme en discriminatie en omdat een tip van een informant die mogelijk naar terreurverdachte Salah Abdeslam had kunnen leiden, niet meteen werd ingevoerd in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG).

Knack onthult vandaag dat ook vier andere gevoelige informatierapporten die het heeft kunnen inkijken, ‘on hold’ werden gezet’.

Het Antwerpse parket kwam onlangs tot de conclusie dat het strafonderzoek over de bewuste tip rond Salah Abdeslam onvoldoende elementen had opgeleverd die erop zouden wijzen dat de informatie niet tijdig zou zijn ingevoerd. Procureur Gepts kwam die bevindingen woensdag toelichten.

Racisme

Verder kwamen ook de via verschillende media verspreide verhalen over vermeend racisme binnen het korps aan bod. ‘Na afweging van alle elementen besluiten de gouverneur en de burgemeesters dat er geen enkele gestaafde reden is om te twijfelen aan de deskundigheid, gedrevenheid en/of integriteit van de korpsleiding’, zegt gouverneur Berx.

Ze maakt zich samen met Somers en Bevers naar eigen zeggen wel zorgen over ‘de aanhoudende pogingen tot destabilisatie van de korpsleiding’. Berx noemt het ‘opmerkelijk’ dat ‘uit zijn verband gerukte “informatie” geregeld haar weg blijkt te vinden naar diverse media’.

Vertrouwen

De korpsleiding krijgt in ieder geval het vertrouwen en de steun van de gouverneur en de burgemeesters, klinkt het.

Mechels burgemeester Somers wilde geen extra commentaar kwijt, ook niet over de berichtgeving van Knack. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content