Mechelse korpschef: 'Betrokken agent had het moeilijk met objectieve spelregels'

06/06/16 om 20:37 - Bijgewerkt om 21:02

De Mechelse korpschef Yves Bogaerts zegt dat Hamid A., de inspecteur die in november een tip kreeg over de uiteindelijke schuilplaats van Salah Abdeslam, 'het moeilijk had met de objectieve spelregels over hoe we met informatie omgaan en hoe we die delen'.

Mechelse korpschef: 'Betrokken agent had het moeilijk met objectieve spelregels'

Korpschef Yves Bogaerts is zelf voorstander van een onderzoek © BELGA

Bogaerts reageerde in Terzake op Canvas op het nieuws dat Hamid A. een klacht indient tegen de top van de Mechelse politie. Hij neemt het niet dat de korpschef zijn informatie onduidelijk en onbetrouwbaar zou genoemd hebben, zegt hij in De Standaard en Het Nieuwsblad.

A. kreeg eind november 2015 een tip over een neef van Abdeslam die aan het radicaliseren zou zijn. Hij stelde een rapport op waarin de link werd gelegd tussen Abdeslam en zijn neef, maar er werd uiteindelijk niets gedaan met de tip, volgens de korpschef omdat de informatie onbetrouwbaar was.

De korpschef zegt zelf dat hij een heel goede relatie met de agent had. 'Sinds 2014 (toen de betrokkene met ziekteverlof ging) heb ik hem niet meer gezien. Ik heb nooit het signaal gekregen dat hij met mij over de problemen wou praten.'

De informatie over de mogelijke schuilplaats van Abdeslam werd volgens Bogaerts wel gedeeld. 'Wij hebben een vertrouwelijk verslag overgemaakt aan de gerechtelijke autoriteiten met de vraag hoe we hiermee om moesten gaan. Er stelden zich een aantal problemen rond de bron van de informatie en over hoe te oordelen over de juistheid van de info.' (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners