Mechels parket daagt Skype voor de rechter wegens gebrek aan medewerking

26/05/15 om 04:50 - Bijgewerkt om 09:43

Het Mechels parket heeft een zaak tegen communicatiegigant Skype aangespannen, omdat het bedrijf weigerde de speurders mee te laten volgen tijdens gesprekken tussen criminelen.

Mechels parket daagt Skype voor de rechter wegens gebrek aan medewerking

Skype, tegenwoordig in bezit van Microsoft © BELGA

Dat melden de kranten van Mediahuis.

Onderzoekers van het Mechelse gerecht merkten in 2012 bij een onderzoek naar het Armeense criminele milieu dat twee verdachten bewust voor het communicatieplatform Skype kozen als ze bepaalde zaken met elkaar wilden bespreken. Het ging onder meer over de levering van verboden of gestolen goederen.

De onderzoeksrechter besloot daarop bij Skype de toegang tot de gesprekken te vorderen, maar Skype weigerde. Het argumenteerde dat het geen telecomoperator is in ons land en dus niet onder de Belgische regels valt.

Belgen in België

De onderzoeksrechter dacht daar anders over. Omdat het bedrijf op Belgisch grondgebied telecomdiensten aanbiedt, valt het ook onder de Belgische telecomwet, is daar de redenering. Bovendien waren de twee verdachten die men wilde volgen Belgen en bevonden ze zich in België. Er was, dacht de onderzoeksrechter, aan alle voorwaarden voldaan om wel toegang te krijgen.

Omdat de weigering van Skype mogelijk een overtreding is van de telecomwet, begon het parket van Mechelen een onderzoek. "De raadkamer verwees het dossier door naar de correctionele rechtbank", bevestigt de Mechelse persrechter Theo Byl. "Begin juni staat het op de agenda voor behandeling."

Bij Skype en moederbedrijf Microsoft was niemand voor commentaar bereikbaar, aldus de kranten van Mediahuis.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners