Mechelen stapt naar Raad van State tegen Uplace

25/04/16 om 07:17 - Bijgewerkt om 19:35

De Mechelse stadslijst Vld-Groen-m+ en CD&V trekken naar de Raad van State tegen Uplace in Machelen. De klacht is opvallend: in de Vlaamse regering, die de vergunningen voor Uplace goedkeurde, maakt zowel CD&V als Open Vld deel uit van de meerderheid. Ook de stad Vilvoorde stapt naar de Raad van State.

Mechelen stapt naar Raad van State tegen Uplace

Uplace © .

"Op lokaal vlak liggen onze prioriteiten anders", klinkt het maandag in de Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.

De komst van Uplace in Machelen zien ze in Mechelen als een grote bedreiging voor de winkels in de binnenstad. "Het is een waanzinnig project met nefaste gevolgen voor de winkelcentra van Mechelen, Leuven, Aalst en Vilvoorde", zegt Leo Lenaerts van het Bruulcomité.

Mechels burgemeester en Open VLD-fractieleider in het Vlaams parlement Bart Somers vond tien handelaars bereid om samen met zijn stadslijst en CD&V een verzoekschrift in te dienen bij de Raad van State. "We moeten alle middelen uitputten tegen Uplace, omdat het investeringen in onze stad op de helling zet. Opvallend is ook dat er binnen het stadsbestuur, waartoe ook N-VA behoort, geen consensus is bereikt over de procedure bij de Raad van State.

Eerste schepen voor N-VA Marc Hendrickx noemt het initiatief dan ook "een plat opportunistisch electoraal initiatief".

Het lokaal verzet tegen Uplace is niet nieuw. Ook CD&V-fractieleider in het Vlaams parlement Koen Van den Heuvel zich ook al een koele minnaar van het project.

In mei vorig jaar zei ook N-VA-voorzitter Bart De Wever dat het draagvlak voor Uplace ver te zoeken is.

De Vlaamse regering ziet zich gebonden aan afspraken uit het verleden, en minister-president Geert Bourgeois zei al verschillende keren dat de overheid in dit dossier 'consequent' moet zijn.

Ook Vilvoorde

Ook de stad Vilvoorde stapt naar de Raad van State tegen Uplace. 'We dienen een lijvig verzoekschrift in waarin een hele reeks ongerijmdheden opgesomd staan, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). 'We wijzen de Raad onder meer op het feit dat de Vlaamse regering in dit plan opnieuw een zeer grote partijdigheid aan de dag legt ten gunste van deze private speler. Daarnaast zijn er de louter papieren garanties om aan de lawine aan mobiliteitsproblemen die Uplace zal genereren te verhelpen. Uplace is en blijft de organisatie van de stilstand op de ring en in het centrum van Vilvoorde. Tot slot zal dit shoppingcentrum de ganse ontwikkeling van de handelskern in Vilvoorde hypothekeren'.

(Belga/JH)

Onze partners