Mazelen in opmars

05/04/11 om 10:10 - Bijgewerkt om 10:10

Het mazelenvirus is bezig aan een opmars in België. Tijdens de eerste maanden van dit jaar werden al 95 gevallen geregistreerd, tegen veertig gevallen in heel 2010.

Mazelen in opmars

De mazelen doken in België eerst op in de regio van Gent, maar intussen zijn ze ook in Brussel, Doornik en Namen gesignaleerd. Dat meldt de VRT-nieuwsredactie op basis van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Patrick Goubau van de universiteit UCL in Louvain-la-Neuve zegt dat de opmars wellicht te maken heeft met het feit dat de vaccinatiegraad de voorbije twintig jaar niet altijd even hoog is geweest. "Een tweede reden is dat vaccinatie niet homogeen is", aldus Goubau, "dus dat niet alle groepen of alle regio's op dezelfde manier worden bereikt."

Het mazelenvirus treft vooral kinderen en jongvolwassenen. Het is meestal onschuldig, maar er kunnen complicaties zijn. Kind en Gezin raadt vaccineren aan op de leeftijd van 1 jaar (eerste prik) en een zogenoemde booster 9 tot 12 jaar later, luidt het.

Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen de mazelen. In 2008 stierven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie naar schatting 164.000 kinderen aan de gevolgen van de ziekte, vooral in Afrika en Azië. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners