Massaal misbruik asielaanvragen om medische redenen

10/01/12 om 06:35 - Bijgewerkt om 06:35

In 2011 hebben voor het eerst meer mensen regularisatie aangevraagd om medische redenen dan om humanitaire redenen. Niet meer dan 5 procent van deze aanvragen zijn gegrond.

Massaal misbruik asielaanvragen om medische redenen

© Belga

'We moeten dit nieuwe migratiekanaal stoppen,' zegt staatssecretaris voor migratie Maggie De Block.

Volgens De Morgen waren er midden november al 15.000 aanvragen. Daarvan waren er 7.959 om medische redenen en 7.046 om humanitaire. De aanvragers hebben recht op OCMW-steun en een tijdelijk verblijfstatuut zodra de aanvraag tot medische regularisatie goedgekeurd.

Onterechte aanvragen
Frappant is dat maar 5 procent van de medische aanvragen gegrond bleek. Dat wijst erop dat er heel wat misbruiken en onterechte aanvragen gebeuren.

Het parlement raakte het alvast midden november eens over strengere regels om het misbruik te bestrijden. De aanvrager moet onder over een doktersbriefje beschikken dat niet ouder is dan drie maanden. Als hij niet komt opdagen bij een doktersonderzoek, wordt zijn aanvraag meteen geweigerd.

In De Standaard, De Morgen, maar ook in de Gazet van Antwerpen, stelt N-VA'er Theo Francken dinsdag dan weer dat het budget voor het terugkeerbeleid met 8 procent daalt dit jaar. "Maar N-VA heeft een rekenfout gemaakt", reageert De Block. Volgens haar gaat het budget van de Dienst Vreemdelingenzaken slechts met 0,25 procent achteruit. (Belga/EE)

Onze partners