Marokkanen naar cel in eigen land

22/04/11 om 07:47 - Bijgewerkt om 07:47

Vanaf 1 mei kan België gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit gedwongen terugsturen naar hun land. Marokko heeft daarvoor eindelijk het verdrag geratificeerd dat al vier jaar op de plank lag.

Marokkanen naar cel in eigen land

België moest vier jaar wachten op het Marokkaanse parlement om het verdrag tussen beide landen te ratificeren. "Ongeveer tien dagen geleden heb ik het goede nieuws gekregen dat de Marokkaanse autoriteiten het protocol hebben goedgekeurd. Daarmee is aan alle voorwaarden voldaan om Marokkaanse gevangenen te kunnen terugsturen", zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) in de Coreliokranten. "Dit is een belangrijke doorbraak."

ProtocolAl in 1997 sloot ons land een eerste keer een protocol met Marokko dat de terugkeer van Marokkaanse gevangenen mogelijk moest maken. Alleen werd toen afgesproken dat de gedetineerden daarvoor altijd hun toestemming moesten geven. Dat gebeurde echter nauwelijks. Tot op vandaag diende slechts een tiental Marokkaanse gevangenen zelf een verzoek in om hun celstraf in Marokko te mogen uitzitten.

Momenteel zitten in Belgische cellen 1.100 gevangenen van Marokkaanse afkomst. Zij vormen de grootste groep van buitenlandse gevangenen. De Clerck wil nu ook met Turkije onderhandelingen aanknopen over een bilateraal akkoord. (Belga)

Onze partners