Mark Vanherf (N-VA) - Tongeren

30/07/12 om 20:56 - Bijgewerkt om 20:56

Knack.be stelt drie vragen over de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 aan elke politicus die de strijd aangaat: Wat is de inzet van de verkiezingen? Wie wint en wie verliest? Wat speelt in uw gemeente?

Wat is de inzet van de gemeenteraadsverkiezingen?
We willen de N-VA ook in Tongeren lokaal verankeren, bij Kamer- en Senaatsverkiezingen in 2010 behaalde de N-VA hier immers 20% en 25%. Er is dus een grote basis waarop we kunnen rekenen om ons in het Tongers bestuur te krijgen. Want dat is waar we voor gaan: het bestuur.

Uit angst heeft onze burgemeester zelfs de plaatselijke CD&V opgeslorpt. Plotseling zijn ze de dikste maatjes en hebben ze de neuzen in dezelfde richting. Althans, dat willen ze de Tongenaar laten geloven. Dit verhaal klopt niet. Het enig juiste verhaal is dat Patrick Dewael burgemeester kan blijven, niet meer, niet minder.

N-VA Tongeren zal er alles aan doen om te voorkomen dat dit kartel de meerderheid haalt of aansluiting vindt met SP.A. Dit is de enige manier om na 18 jaar eindelijk een nieuwe politieke wind door Tongeren te laten waaien. N-VA is niet alleen het enige alternatief, het is ook het perfecte alternatief.

Wie worden de winnaars, wie de verliezers?
Winnaars zijn alle Tongenaren als de N-VA mee kan besturen. Verliezers zijn alle Tongenaren als onze burgemeester nog eens 6 jaar extra zou kunnen voortdoen.

Wat is van belang in uw gemeente?
Wij gaan naar de verkiezingen met een uitgebreid programma. Alle bestuursdomeinen hebben we onderzocht en op dit moment schrijven we voor ieder domein een uitgebreid programma. Onlangs werd al een tip van de sluier opgelicht en hebben we onze speerpunten voorgesteld. Deze speerpunten vormen de basis van ons programma en zullen voor een groot stuk de rode draad in onze campagne vormen:

Financiële voorzichtigheid

Het herlanceren van de economie

Het herwaarderen van het stadscentrum en de deelgemeenten

Het oplossen van het mobiliteitsprobleem

Het fundamenteel opstarten van projecten voor hernieuwbare energie

De gecoördineerde strijd tegen de armoede

Het ontwikkelen van een sport-cultuurzone van de Velinx tot de Ambiorixkazerne

Het opwaarderen van de stadsdiensten

Een degelijk gemeentelijk basisonderwijs in 'open scholen'

De revalorisatie van de jeugdraad als adviesorgaan

Het inschakelen van de senioren als katalysator van het sociale weefsel.

Maar Tongeren is toch ook een geval apart.

De huidige burgemeester viel al vele malen zeer hard uit naar de N-VA. We verwachten dat hij die lijn in Tongeren zal doortrekken, maar ook hier hebben we vele argumenten om hem tot rust te brengen.

We hebben de sporthal met zwembad van Sportoase, een PPS (Publiek-Private Samenwerking, red.) van het slechte soort. Het probleem is niet alleen dat de overeenkomst zeer nadelig is voor Tongeren, namelijk veel te duur. Het probleem is ook dat het ganse complex illegaal is verklaard door de Raad van State.

Maar we hebben ook 'het Land van Ooit'. Ook dit is een PPS van het slechte soort. Dit wordt een belangrijk punt in onze campagne. Bij de vorige verkiezingen beloofde Dewael ons een prachtig thema-park met minstens 250 arbeidsplaatsen. Ondertussen weet iedereen hoe dit afgelopen is. Wij wisten dit op voorhand.

Zowat iedere verkiezing worden er enorme beloftes gedaan. Eén voor één mislukken ze of dreigen ze te gaan mislukken (Sportoase, Julianus, Land van Ooit).
Nu wil men scoren met het Plinius zwembaden amalgaam en een bijzonder slecht doordachte omleidingsweg. Dit zijn weer opnieuw beloftes die quasi zeker zullen mislukken.

We willen de Tongenaar er van overtuigen dat de beloftes vroeger al ongeloofwaardig waren en dat ze dat op dit moment dus ook nog zijn, misschien zelfs nog erger... (SD)

U komt ook op bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2012 en heeft een duidelijke visie over uw stad of dorp?

Stuur dan uw antwoorden op onze drie vragen - en een foto van uzelf - door naar simon.demeulemeester@knack.be.

Onze partners