Mark Elchardus: "Afwachten of De Wever staatsmanschap in huis heeft"

14/06/10 om 10:58 - Bijgewerkt om 10:58

"Leterme en De Wever maakten N-VA groot, Leterme kreeg CD&V bovendien klein. Maar ook nu wordt van deze partij staatsmanschap verwacht."

Mark Elchardus: "Afwachten of De Wever staatsmanschap in huis heeft"

© Belga

Mark Elchardus, cultuursocioloog (VUB): "The night Belgium died. En nu zorgen voor de inwoners van dit land. Leterme en De Wever maakten N-VA groot, Leterme kreeg CD&V bovendien klein. Maar ook nu wordt van deze partij staatsmanschap verwacht. Hop Marianne, meebesturen."

"Afwachten of Bart De Wever naast verblindend politiek talent ook staatsmanschap in huis heeft."

"Laat Albert II de koffiekoeken al maar klaarzetten voor een onderonsje met De Wever en Di Rupo. Wie van hen ook premier wordt, er moet snel een regering op de been. Onverwijld BHV van de baan. En ook meteen een akkoord over de regionalisering van pakweg justitie en het jeugdsanctierecht. Dat is toch een mensonterende knoeiboel nu, waarover aan weerszijden van de taalgrens nagenoeg onverzoenbare opvattingen bestaan."

"Laten we meteen ook verstandig en sociaal bezig zijn met onze wankele welvaart en welzijn en wat daarvan nog te redden is. Dit zijn bijzondere tijden, daar horen bijzondere formules bij."

"Naast een slanke, lenige regering hebben we een speciale commissaris nodig die een grondige staatshervorming voorbereidt - zo eentje waarvan iedereen beter wordt - en die onze pensioenen en gezondheidszorg veilig stelt."

"Toen ik studeerde en werkte in Amerika kreeg ik geregeld de vraag wat er nu typisch is aan België, behalve bier en chocolade. 'We roeien met de riemen die we hebben', antwoordde ik dan telkens."

"Laten we dat nu ook maar doen. Ook al worden sommigen van ons morgen wakker in een Vlaanderen dat heel anders is dan ze het dromen."

Onze partners