Marie-Rose Morel stapt uit Vlaams Belang

16/07/10 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:57

Partijvoorzitter Bruno Valkeniers bevestigt het vertrek van Morel, die al een tijd overhoop lag met de partijtop.

Marie-Rose Morel verlaat het Vlaams Belang. Haar vertrek is bevestigd door partijvoorzitter Bruno Valkeniers. Hij erkent dat de relaties niet goed meer waren, maar betreurt dat ze opstapt.

Dat Morel vertrekt, werd zaterdag gemeld door Het Laatste Nieuws. Valkeniers bevestigde het op Radio 1 (VRT). De partij kreeg volgens hem in de loop van donderdag een e-mail van Morel waarin ze vroeg geschrapt te worden van de ledenlijst.

Volgens Valkeniers heeft het Vlaams Belang haar daarop gecontacteerd om nog wat vragen te stellen, onder meer over de situatie in Schoten. Morel is daar gemeenteraadslid.

Morel zegt zich na haar beslissing 'honderd kilo lichter te voelen'. Ze lag, samen met voormalig Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke, al een hele tijd overhoop met de partijtop. Met Filip Dewinter kwam het tot openlijke botsingen.

Tweede vertrek in enkele dagen

Morel weigerde net als Vanhecke een plaats op de kieslijsten bij de voorbije federale verkiezingen. Morel had de lijstduwersplaats op de Senaatslijst aangeboden gekregen. Eerder greep ze naast het ondervoorzitterschap van de partij en een zitje in de raad van bestuur van de VRT.

Het is onduidelijk wat de toekomstplannen van Morel zijn. Haar kompaan Vanhecke zegt in Het Laatste Nieuws dat hij niet aan opstappen denkt.

Morel is het tweede partijlid dat Vlaams Belang deze week verlaat. Eerder kondigde Vlaams parlementslid Karim Van Overmeire aan dat hij opstapt. Valkeniers is er evenwel van overtuigd dat de beslissing van Morel los staat van die van Van Overmeire.

'Beiden zijn wel een gevolg van wat we momenteel meemaken binnen de partij', aldus Valkeniers. Hun vertrek is voor hem een signaal dat er werk gemaakt moet worden van vernieuwing en hervorming, die volgens de VB-voorzitter al in gang zijn gezet.

Onze partners