Marie-Christine Marghem: 'Ik doe er alles aan om een black out komende winter te vermijden'

16/05/15 om 15:06 - Bijgewerkt om 15:06

Bron: Knack

Volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) is het perfect mogelijk om de kernreactoren Doel 1 en Doel 2 klaar te stomen voor de winter.

Marie-Christine Marghem: 'Ik doe er alles aan om een black out komende winter te vermijden'

Marie-Christine Marghem (MR), minister voor Energie © Belga

Na een wekenlang debat over het al dan niet verlengen van de werking van kernreactoren Doel 1 en Doel 2, laat minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) weten dat ze er alles aan doet om de twee reactoren klaar te stomen voor de winter. Dat schrijft De Standaard.

"Een risico op een black-out is wel degelijk reëel", zegt Marghem. "Sinds 2011 zijn we al enkele keren geconfronteerd geweest met een mogelijk energietekort."

De minister van Energie wijst met een beschuldigende vinger naar de vorige regering. Volgens haar heeft zij het probleem genegeerd. "Nu zijn wij verplicht om alles uit de kast te halen", aldus Marghem.

Geen zorgen over scheurtjes

Ze werkt aan een nieuwe wet die de samenwerking met Electrabel definieert en verduidelijkt. Het energiebedrijf heeft de speciale brandstof voor handen die nodig is om de centrales te laten draaien. "We wachten dan enkel nog op de goedkeuring van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC)", zegt Marghem aan de krant.

De minister maakt zich geen zorgen over de scheurtjes die in Doel 1 en Doel 2 zitten. "Doel 1 en Doel 2 zijn van andere leveranciers en dus van andere materialen gemaakt dan Doel 3 en Tihange 2. De scheurtjes in Doel 1 en Doel 2 zijn er al meer dan 20 jaar en worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ze zijn nooit geëvolueerd."

Onze partners