Marianne Thyssen neemt ontslag

23/06/10 om 16:08 - Bijgewerkt om 16:08

Dat heeft ze woensdagavond op een persconferentie bevestigd. Ondervoorzitter Wouter Beke wordt interimvoorzitter.

CD&V-voorzitster Marianne Thyssen neemt ontslag. Dat heeft ze woensdagavond bevestigd tijdens een persconferentie. Ondervoorzitter Wouter Beke wordt interimvoorzitter.
Nieuwe voorzittersverkiezingen bij CD&V komen er na de eventuele
regeringsonderhandelingen en na de evaluatie van de verkiezingsnederlaag.

Het ontslag van Thyssen volgt na de nederlaag van de partij tijdens de federale verkiezingen van13 juni.

Thyssen was bij die verkiezingen als Senaatslijsttrekker het boegbeeld van CD&V in opvolging van Yves Leterme. De partij haalde met iets meer dan 17 procent echter haar slechtste resultaat ooit.

Niemand vroeg ontslag Thyssen

Toch vroeg niemand bij CD&V openlijk dat Thyssen zou opstappen. Ze neemt uiteindelijk toch ontslag. Op de persconferentie na afloop van een vergadering van het partijbestuur bij CD&V zei Thyssen woensdagavond dat ze haar beslissing dinsdagmorgen heeft genomen.

'Niemand in de partij had haar daarom gevraagd, maar niemand heeft me van het tegendeel kunnen overtuigen', aldus Thyssen.

Ze wees erop dat ze zich twee jaar lang maximaal heeft ingezet. 'Ik heb er al mijn energie in gestoken en dat heeft veel van mijn krachten gevergd. Mee door de slechte verkiezingsuitslag ben ik ervan overtuigd de fakkel door te geven aan iemand die zich daar honderd procent kan voor geven', aldus Thyssen.

Thyssen werd op 13 juni verkozen in de Senaat; maar blijft in het Europees Parlement zetelen. Daardoor komt Dirk Claes opnieuw in de Hoge Vergadering terecht.

Was voorzitster sinds mei 2008

Thyssen is Europees parlementslid sinds 1991 en was sinds 15 mei 2008 voorzitster van CD&V.

Ze volgde toen Etienne Schouppe op, die staatssecretaris was geworden in de regering Leterme I. Schouppe was waarnemend partijvoorzitter nadat Jo Vandeurzen minister van Justitie was geworden in de federale regering.

Bij de voorzittersverkiezingen in mei 2008 werd Thyssen door meer dan 96 procent van de CD&V-leden verkozen.

Onze partners