Marianne Thyssen haalt uit naar N-VA

22/05/10 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

De CD&V-voorzitster vraagt zich af of de N-VA wel of niet separatisme wil.

Tijdens het verkiezingscongres van CD&V heeft partijvoorzitster Marianne Thyssen zaterdag uitgehaald naar de N-VA. 'Mogen de kiezers nu eindelijk weten waar de N-VA voor staat?', zo vroeg Thyssen. Ze pleitte voor een new deal voor België.

In haar slottoespraak benadrukte Thyssen dat er niets is veranderd aan de communautaire ambities van de partij. Maar een staatshervorming is geen doel op zich, wel een hefboom voor een hogere welvaart.

De CD&V-voorzitster haalde uit naar de vroegere kartelpartner van haar partij. 'Mogen de kiezers nu eindelijk weten waar de N-VA echt voor staat? Wat is nu eigenlijk hun ambitie: een hervorming van het land of het einde van het land? Separatisme of geen separatisme?', zo vroeg ze zich af.

Volgens Thyssen vergeet de N-VA de essentie van democratische verkiezingen: 'eerlijk en duidelijk zeggen waar je voor staat'.

New deal

Het verkiezingsprogramma van CD&V pleit voor een new deal voor België, met als pijlers een werkbare staatsstructuur, een weerbare economie, een gezond budget en een slagvaardige overheid.

Ontslagnemend premier Yves Leterme deed een oproep aan de Franstaligen om niet krampachtig vast te houden aan de huidige onwerkbare structuren. 'Hervormen ja, splijten nee', aldus Thyssen. Volgens haar moet het zwaartepunt bij de deelstaten liggen.

Daarnaast moet er volgens Thyssen gewerkt worden aan de concurrentiekracht om te komen tot een weerbare economie in crisistijd.

Inzake begroting wil CD&V het beleid van de huidige regering voortzetten, 'de putten van paars' en de kost van de crisis wegwerken en het afgesproken traject volhouden. 'Tegen 2015 willen wij een begroting in evenwicht', aldus Thyssen.

Daarnaast zijn er volgens CD&V hervormingen nodig voor een slagvaardige overheid. Thyssen vermeldde onder meer een doeltreffende en behulpzame overheid, een kleiner maar inzetbaar leger, een justitie die op haar taak berekend is en rechtvaardig geïnde belastingen.

Verwezenlijkingen

In zijn toespraak zei Leterme dat de voorbije drie jaar geen totale mislukking zijn geworden.

'We hebben de banken gered, het spaargeld van onze mensen gered, we hebben de crisis beter opgevangen dan de andere Europese landen en we hebben onze sociale rechtvaardigheidsagenda uitgevoerd zoals beloofd', zo zei hij.

Andere verwezenlijkingen die tijdens het congres in de verf werden gezet, waren het akkoord over de geluidshinder rond de luchthaven van Zaventem, de legerhervorming en het politiek akkoord over de hervorming van justitie.

Lees meer over:

Onze partners