'Marianne Thyssen geschikte kandidaat Europees commissaris'

29/06/14 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:53

Bron: Knack

Als de regering in lopende zaken een kandidaat Europees commissaris moet aanduiden, is Marianne Thyssen de geknipte kandidaat. Daar zijn Europees parlementsleden Kathleen Van Brempt (sp.a), Philippe De Backer (Open Vld) en Johan Van Overtveldt (N-VA) het over eens, bleek uit een debat in het VRT-programma De Zevende Dag (Eén).

'Marianne Thyssen geschikte kandidaat Europees commissaris'

Marianne Thyssen (CD&V) © BELGA

Waarom Marianne Thyssen? Van Brempt wees op de ongeschreven wet die bepaalt dat het nu de beurt is aan een Nederlandstalige en een christendemocraat (de laatste was Albert Coppé van 1967 tot 1973). "Het zou dramatisch zijn als we door de politieke crisis niet de bevoegdheid kunnen opeisen waarop we aanspraak kunnen maken", zei ze.

Marianne Thyssen zelf wees erop dat de aanduiding van de Europees commissaris een zeer complex probleem is. Over haar eigen persoon wilde ze niets kwijt, verwijzend naar wijlen haar buurman in het Europees parlement, Jean-Luc Dehaene, die nooit op hypothetische vragen wilde antwoorden. Ook uittredende ministers (in de pers doken de namen van premier Di Rupo en Joëlle Milquet op) kunnen volgens haar een Europees profiel hebben omdat zij als minister al hebben kunnen ervaren hoe interessant het Europees niveau kan zijn.

Voor N-VA'er Johan Van Overtveldt is Thyssen 'buiten discussie' een goede kandidaat-commissaris. Hij verwees naar haar niet geringe rol in de totstandkoming van de bankenunie, die gezorgd heeft voor de relatieve stabiliteit in de eurozone. Hij voegde er meteen aan toe dat ook Thyssen beseft dat het werk nog niet af is, en benadrukte in eigen naam te spreken.

Open Vld'er Philippe De Backer wees erop dat België vandaag een zeer goede Europees commissaris heeft, Karel De Gucht, die op 25 mei verkozen raakte, maar zijn zitje aan De Backer overliet. Hij pleitte voor een sterke commissie met sterke persoonlijkheden, maar als de Belgische commissaris een christendemocraat moet zijn, heeft Marianne Thyssen voor hem 'het perfecte profiel'. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners