Marghem maakt "achtergehouden nota" over aan parlement, oppositie niet gesust

19/05/15 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

Federaal energieminister Marie-Christine Marghem heeft dinsdag alsnog de externe juridische nota over de levensduurverlenging van Doel 1 vrijgegeven die haar in een kleine politieke storm deed belanden. Voor de oppositie is de kous daarmee echter niet af, terwijl ook de coalitiepartners van de MR-minister zich opvallend afzijdig hielden.

Marghem maakt "achtergehouden nota" over aan parlement, oppositie niet gesust

© Belga

Marghem verdeelde vorige week een handgeschreven juridische nota over de levensduurverlenging van de kerncentrale Doel 1. Op de vraag of ze ook extern advies inwon, reageerde Marghem meermaals dat het om haar eigen advies ging. De nota komt echter in grote mate overeen met een werkstuk van advocatenkantoor Janson, waarvan de inleiding bevestigt dat het door het kabinet-Marghem besteld werd.

"Uiteraard mag een minister zich laten adviseren en van mening verschillen met adviezen. Maar een minister mag het parlement niet voorliegen", hekelde Groen-fractieleider Kristof Calvo in de Kamercommissie Bedrijfsleven. Hij pikt het niet dat Marghem vorige week meermaals ontkende dat er extern studiewerk bestond, maar evenmin dat Marghem "enkel de passages die haar uitkomen" aan het parlement overmaakte.

"Du jamais vu", klonk het ook bij sp.a-collega Karin Temmerman en de oppositiepartijen PS en cdH. "Uw geloofwaardigheid is volledig weg. De transparantie die u pretendeert is totaal fake. U hebt niet enkel informatie achtergehouden, maar ook het parlement voorgelogen."

Minister Marghem liet zich echter niet vermurwen. "Ik ben niet verplicht om de vele adviezen over te maken die ik ontvang, of ik ze nu gevraagd heb of niet", argumenteerde ze. "De nota die ik heb overgemaakt bevat mijn keuzes." In tegenstelling tot wat in de tekst zelf te lezen valt, hield Marghem ook vol dat de nota slechts via haar administratie tot bij haar kwam.

Geen steun van coalitiepartners

Op steun van haar coalitiepartners moest Marghem dinsdag niet rekenen. Enkel haar eigen partijgenoten gingen de verbale strijd aan met de oppositie. N-VA'er Bert Wollants en Open Vld'er Frank Wilrycx namen slechts kort het woord om te bevestigen dat de Janson-nota alsnog aan het parlement wordt overgemaakt. Iets wat Marghem niet op eigen houtje wilde doen.

Transparantiewaakhond

Eerder op de dag verscheen het bericht dat Marghem weigerde om het contract over de levensduurverlenging van de kerncentrale Tihange 1 over te maken aan een officiële federale transparantiewaakhond. Die waakhond, een beroepscommissie die net als doel heeft te controleren of overheden niet onterecht informatie achterhouden, klaagt dat de minister de commissie verhindert haar taak uit te kunnen voeren. De beroepsprocedure past in een journalistieke vraag om de afspraken tussen de vorige regering en uitbater Electrabel te zien om ze tegen het licht te kunnen houden. Momenteel onderhandelt de overheid met de elektriciteitsproducent over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2.

Onder meer de VVJ reageerde al dat dat 'een flagrante overtreding van de wet' was. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners