Marghem geeft gewenste documenten dan toch vrij: 'Gebaar van verzoening'

20/05/15 om 20:58 - Bijgewerkt om 21:23

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft dan toch het ontwerp van amendement over de verlenging van de levensduur van Doel 1 en 2 aan het Parlement overgemaakt. 'Ten behoeve van de transparantie en als gebaar van verzoening', klinkt het.

Marghem geeft gewenste documenten dan toch vrij: 'Gebaar van verzoening'

Marie-Christine Marghem (MR), minister van Energie © BELGA

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft aan het parlement het ontwerp van amendement over de verlenging van de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 overgemaakt. Ze bezorgde de volksvertegenwoordigers ook het overeenkomstige advies van de Raad van State. Marghem ligt onder vuur omdat ze het parlement meermaals zou hebben voorgelogen. Het advies weigerde ze eerder deze week nog vrij te geven.

Opnieuw voor commissie

Marghem werd zwaar onder vuur genomen in de Kamercommissie Bedrijfsleven. Vorige week had de MR-minister een handgeschreven juridische nota rond de levensduurverlenging van de kerncentrale Doel 1 verdeeld, maar op vragen van de parlementsleden naar eventueel extern advies hield ze steeds vol dat daar geen sprake van was.

Groen en Ecolo brachten echter aan het licht dat haar nota in grote mate overeenkomt met een nota van advocatenkantoor Janson, weliswaar zonder bepaalde kritische passages. De oppositie verwijt Marghem daarom dat ze het parlement voorloog.

Woensdag werd dan beslist dat Marghem donderdagochtend opnieuw voor de commissie moet verschijnen. Groen-Kamerlid Kristof Calvo eiste dat Marghem in de commissie het extra advies van de Raad van State zou vrijgeven dat ze inwon over een amendement dat de verlenging van de levensduur van Doel 1 retroactief mogelijk moet maken. Eerder weigerde ze dat nog. Dat zou ongebruikelijk zijn omdat het advies betrekking heeft op een amendement dat uiteindelijk toch niet zal worden neergelegd, argumenteerde ze.

'Gebaar van verzoening'

Nu laat Marghem weten dat ze het ontwerp van amendement en het overeenkomstige advies dan toch aan het parlement heeft bezorgd. "Deze hebben betrekking op de retroactiviteit van de wet die de minister momenteel bespreekt in de commissie Bedrijfsleven over de verlenging van Doel 1 en Doel 2", luidt het in een mededeling. "De minister heeft de documenten bezorgd ten behoeve van de transparantie en in een gebaar van verzoening." (Belga/WB)

Onze partners