Marc Peeperkorn: revolutie en stabiliteit verzoenen

14/06/10 om 20:11 - Bijgewerkt om 20:11

'Aan Vlaamse zijde is er een revolutie, aan Franstalige zijde een tendens naar stabiliteit.De opdracht bestaat erin om die twee strekkingen te verzoenen."

Marc Peeperkorn, België-correspondent van de Volkskrant: 'De internationale persconferentie van N-VA in de week voor de verkiezingen kwam er vooral omdat er op de financiële markten rumoer ontstaan was over de positie van België. Maar volgens mij heeft de overwinning van N-VA daar niets mee te maken. Je zou het ook omgekeerd kunnen zien, namelijk dat die onrust was ingegeven door de federale stilstand van de afgelopen drie jaar.

Wat ik van deze verkiezingen onthoud, is dat er aan Vlaamse zijde een revolutie is, en aan Franstalige zijde een tendens naar stabiliteit. N-VA vertegenwoordigt de boosheid over de impasse van de voorbije jaren. De PS staat dan weer voor traditie en benadrukt het belang van het sociaal-economische.

De opdracht bestaat erin om die twee strekkingen te verzoenen. Maar eens te meer is de situatie indrukwekkend complex. Ik heb ook niet de indruk dat er onder de Vlaamse partijen eensgezindheid bestaat over hoe ver de staatshervorming moet gaan.

Bovendien, zelfs als de onderhandelingen slagen, dan moet er nog een akkoord bereikt worden over alle andere problemen die dringend aandacht verdienen, zoals de arbeidsmarkt, de aanpak van de crisis, enz.... Anderzijds snap ik ook het optimisme dat er mogelijk een akkoord kan komen. In Vlaanderen heeft 30 procent van de kiezers gezegd dat het zo niet verder kan. En Elio Di Rupo lijkt dat te hebben begrepen.

Dat de moeilijke onderhandelingen uitgerekend plaatsvinden tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap, is volgens mij niet echt een probleem. Dat roterende voorzitterschap is niet meer zo belangrijk. Het is grotendeels overgenomen door mensen als Herman Van Rompuy en Catherine Ashton.

Ik heb ook niet de indruk dat de Belgische partijen erg afwijkende meningen hebben over de Europese politiek. Een diplomaat zei me onlangs: 'Het zal juist een zegen zijn dat er momenteel een regering van lopende zaken is. Dan wordt het voorzitterschap op zijn minst niet verstoord.'

Lees meer over:

Onze partners