Marc Moens: ‘Dit was een jaartje dokters bashen’

Marc Moens © Lies Willaert
Ann Peuteman

Dokters zijn vaak depressief, bestellen overbodige onderzoeken en rekenen hun patiënten te hoge honoraria aan. Het is maar een greep uit de kritiek die de voorbije weken de kranten haalde. Marc Moens van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten bijt van zich af.

‘Elke week weer vallen de ziekenfondsen ons in de media aan’, zegt Marc Moens. ‘Ik heb al een titel voor mijn nieuwe jaarverslag: Een jaartje dokters bashen.’ Vijftien jaar lang staat de klinisch bioloog al aan het hoofd van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS). Afwisselend als voorzitter en ondervoorzitter, want die functies vullen hij en zijn Franstalige evenknie om beurten in. ‘Dokters kunnen werkelijk niets goeds meer doen’, zucht hij. ‘Ondertussen wordt ons werk steeds zwaarder. Zo zijn patiënten tegenwoordig erg veeleisend. Op het internet zoeken ze allerlei ongefilterde informatie op en op basis daarvan denken ze dan zelf te weten wat hen mankeert. Alsof dat nog niet volstaat, proberen sommigen hen aan te moedigen om nóg mondiger te worden dan ze van nature al zijn.’

Wie dan wel?

Marc Moens: Sommige ziekenfondsen creëren echt wantrouwen ten opzichte van het artsenberoep. Kijk, dat patiënten weten wat ze willen, vind ik niet erg. Wel dat ze worden aangespoord om zich tegenover hun arts op een heel onaangename manier te gedragen.

Hoe verloopt de samenwerking met minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx ondertussen?

Moens: Geen man of vrouw is in dit land zo machtig als Laurette. Ze houdt ons stevig aan de leiband en geeft duidelijk aan in welke richting we moeten lopen. In allerlei domeinen doet ze dingen die haar door deskundigen worden afgeraden.

Geldt dat ook voor haar omstreden plan om de ziekenhuisfinanciering op een nieuwe leest te schoeien?

Moens: We zien haar voorstel, een systeem waarbij een ziekenhuis een vast bedrag krijgt voor een patiënt met een bepaalde pathologie, echt niet zitten. Al is het maar omdat het nog in geen enkel land zijn nut heeft bewezen. Ik zeg niet dat ons huidige systeem perfect is, maar ik merk toch dat ze er in andere landen jaloers op zijn. Doorgaans doen wij het beter met minder middelen: onze ziekenhuizen zijn heel toegankelijk en er zijn geen wachtlijsten.

Maar voor patiënten in eenpersoonskamers rekenen sommige specialisten wel torenhoge ereloonsupplementen aan.

Moens: De honoraria zijn in België heel laag. Als je als arts evenveel wilt verdienen als bijvoorbeeld je Engelse collega’s moet je dus heel hard werken en ereloonsupplementen vragen. Zo zit het systeem nu eenmaal in elkaar. In de praktijk betekent dit dat Belgische artsen drie vierde van hun patiënten tegen terugbetalingstarieven behandelen en er bij de rest een schep bovenop doen. Het is simpel: de dag dat de honoraria in België worden verdubbeld, schaffen we de ereloonsupplementen af.

Het volledige interview met Marc Moens leest u deze week in Knack. Neem nu een supervoordelig abonnement op Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content