Marc Leemans: ‘Sta niet te juichen bij acties, maar ze zijn nodig tegen onevenwichtig beleid’

ACV-voorzitter Marc Leemans © Belga

‘De acties zijn nodig om de regering duidelijk te maken dat het beleid onevenwichtig is en om de mensen hun kwaadheid te laten ventileren”, zo zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

De vakbonden starten hun officiële protest tegen de besparingsplannen van de federale regering Michel op 3 november. Op 6 november is er een grote betoging in Brussel en op 15 december is een nationale stakingsdag gepland. “Ik vind dat ook niet prettig. Ik sta daar niet bij te juichen. Maar de acties zijn nodig om de regering duidelijk te maken dat het beleid onevenwichtig is en om de mensen hun kwaadheid te laten ventileren”, zo zei ACV-voorzitter Marc Leemans vrijdag in Terzake.

Leemans moest zich verdedigen tegen de kritiek dat de vakbonden het overleg onvoldoende kansen hebben gegeven en te snel naar het actiemiddel grijpen. Volgens Leemans geeft het ACV het overleg wel degelijk kansen, maar is het duidelijk dat er weinig onderhandelingsmarge is op cruciale elementen zoals de verhoging van de pensioenleeftijd of de indexsprong. “Er moet een gelijk speelveld zijn. (…) Maar wij hebben de indruk dat de werknemers in een kaduke stoel zitten en met de handen vastgebonden en dat de werkgevers in een zetel zitten”, klonk het.

Leemans counterde ook de kritiek dat de vakbond zich op een achterhaalde en ouderwetse manier opstelt in het sociaal overleg. “We hebben wel degelijk een vakbond 2.0. Die is er. We staan ook heel dicht bij de mensen”, aldus de ACV-voorzitter. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content