Marc Dutroux verschijnt voor strafuitvoeringsrechtbank over elektronisch toezicht

01/02/13 om 16:54 - Bijgewerkt om 16:54

Marc Dutroux, die tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld is, heeft een verzoek ingediend om zijn straf verder uit te zitten onder elektronisch toezicht.

Marc Dutroux verschijnt voor strafuitvoeringsrechtbank over elektronisch toezicht

© Image Globe

Marc Dutroux, die tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld werd voor de dood van Julie Lejeune, Melissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks en de ontvoering van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, verschijnt 4 februari voor de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank. Dutroux, die in de gevangenis van Nijvel verblijft, heeft een verzoek ingediend om zijn straf verder uit te zitten onder elektronisch toezicht.

De 56-jarige Dutroux werd in 1996 opgepakt en op 22 juni 2004 door het assisenhof van Aarlen veroordeeld tot levenslange opsluiting en 10 jaar terbeschikkingstelling van de regering voor vijf moorden, bendevorming, ontvoeringen en opsluiting van kinderen, en verkrachtingen met foltering. Nadat eind 2012 zijn ex-echtgenote Michelle Martin voorwaardelijk vrijkwam, diende ook België's bekendste misdadiger een verzoek in om de gevangenis te verlaten en zijn straf op een andere manier uit te zitten, meer bepaald met een elektronische enkelband.

Zowel de directie van de gevangenis van Nijvel als het parket hebben al negatief geadviseerd over het verzoek en het is nu aan de strafuitvoeringsrechtbank om het verzoek te beoordelen. Daarvoor is de hele zitting van maandagnamiddag uitgetrokken. Zowel Dutroux zelf als zijn advocaat zullen naar alle waarschijnlijkheid aan het woord komen, net als een aantal slachtoffers. Die slachtoffers zullen wel niet de hele zitting kunnen bijwonen. Zij mogen wel hun mening geven over de vraag van Dutroux om onder elektronisch toezicht geplaatst te worden maar hebben geen inzage gekregen in zijn eventueel reclasseringsplan. Zodra de details van dat plan uit de doeken worden gedaan, zullen ze de zitting moeten verlaten.

Zitting achter gesloten deuren

De zitting van de strafuitvoeringsrechtbank vindt achter gesloten deuren plaats in het Brusselse justitiepaleis. Er zijn verregaande veiligheidsmaatregelen voorzien. Zo moet iedereen die maandag het Brusselse justitiepaleis binnen wil, door een metaaldetector. Er zijn ook vier extra pelotons van de Brusselse lokale politie opgetrommeld om de rust in en rond het paleis te bewaren. Verschillende groeperingen hebben immers al protestbetogingen aangekondigd.
Marc Dutroux zelf wordt overgebracht door 10 leden van het Gespecialiseerd Overbrengingsteam/Team Transfer Spécialisé (GOTTS), een speciale
eenheid die vluchtgevaarlijke gedetineerden bewaakt.

Dat gebeurt in een anoniem gepantserd voertuig, begeleid door een konvooi auto's vol agenten. De federale politie zet maandag ook een helikopter in om alles vanuit de lucht te volgen en te filmen.

Een uitspraak van de strafuitvoeringsrechtbank wordt pas over een tweetal weken verwacht, vermoedelijk op 18 februari. Die uitspraak zal wel in het openbaar gebeuren. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners