Marc Dutroux denkt dat hij op een dag vrijkomt

03/10/12 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Kindermoordenaar Marc Dutroux denkt dat hij, als hij vrijkomt, niet naar een klooster zal moeten zoals zijn ex-echtgenote Michelle Martin, maar in een gewoon huis zal kunnen wonen.

Marc Dutroux denkt dat hij op een dag vrijkomt

© Belga

Marc Dutroux is ervan overtuigd dat hij op een dag vrijkomt en in een gewoon huis zal kunnen wonen. Dat zegt zijn advocaat, Ronny Baudewyn, in de Nederlandse krant NRC.

In april diende Dutroux een verzoek in tot penitentiair verlof. Onlangs deed hij ook een verzoek om vrij te komen onder elektronisch toezicht. Zijn advocaat was in beide gevallen niet op de hoogte.

"Hij denkt dat het perfect mogelijk is dat hij vrijkomt. En hij denkt dan helemaal niet aan een klooster zoals Michelle Martin, hij denkt aan een woning. En hij denkt dat hij met een zinvolle dagbesteding voldoet aan de voorwaarden om vrij te komen. Ik heb hem al meteen in het begin gezegd dat dat niet zal gebeuren. Daar was hij heel kwaad over, hij zei: 'Wat doe jij dan hier?'", aldus Baudewyn.

Dutroux maakt zich ook helemaal niet druk om de slachtoffers, zegt Baudewyn in de krant. "Hij mist empathisch vermogen, maar verliest daarbovenop ook steeds meer het contact met de werkelijkheid."

In elkaar geslagen
Reden daarvoor is dat Dutroux een keer in elkaar is geslagen door medegevangenen en compleet is geïsoleerd. Hij doolt voortdurend rond in zijn eigen verhaal, zonder klankbord of tegenwerping. Therapie is zinloos bij een psychopaat zoals hij. "Het wordt steeds moeilijker om een gesprek met hem te hebben."

Marc Dutroux werd in juni 2004 schuldig verklaard aan vijf moorden, aan ontvoering van kinderen, aan ontvoering, vrijheidsberoving, verkrachting met foltering en drugstrafiek. Hij kreeg levenslang en een terbeschikkingstelling van de regering voor een periode van tien jaar.

Vanaf komend voorjaar kan Dutroux om voorwaardelijke vrijlating vragen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners