Marathonvergadering van werkgroep B-H-V

25/08/10 om 11:29 - Bijgewerkt om 11:29

Een preformatiewerkgroep heeft zich woensdag over Brussel-Halle-Vilvoorde en de kwestie Brussel gebogen. Donderdag komen Elio Di Rupo en de partijvoorzitters weer bijeen.

Een werkgroep van politici en technici heeft woensdag in het kader van de preformatie de hele dag samengezeten over Brussel-Halle-Vilvoorde en Brussel. De vergadering duurde van 11 uur 's morgens tot na 22 uur 's avonds. Knopen over de heikele punten zouden niet zijn doorgehakt. Donderdag buigen preformateur Elio Di Rupo en de zeven partijvoorzitters zich over beide thema's.

Dinsdag bereikte de plenaire onderhandelingsgroep een princiepsakkoord over een aanpassing van de financieringswet op basis van twaalf principes.

Dinsdagavond kwam nog een vergadering van een groep politici en experts bijeen over het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde enerzijds en het bestuur en de financiering van Brussel anderzijds.

Volgens La Libre Belgique eindigde de vergadering voortijdig nadat de Franstaligen waren opgestapt. Onder meer Joëlle Milquet, de enige partijvoorzitter die dinsdagavond op het overleg aanwezig was, zou zich volgens De Standaard zeer boos hebben gemaakt.

Probleem is de compensaties voor de Franstaligen in de rand rond Brussel die in ruil voor de splitsing van het kiesarrondissement B-H-V op tafel werden gelegd. De vergadering, die werd geleid door Charles Picqué (PS), eindigde in een impasse, aldus de Libre.

Nieuwe vergadering werkgroep

De werkgroep met politici en technici kwam woensdagmorgen opnieuw bijeen. Woensdagnamiddag stond oorspronkelijk een nieuwe plenaire vergadering op de agenda van preformateur Elio Di Rupo en de partijvoorzitters die aan het overleg over de staatshervorming deelnemen.

Maar die vergadering werd uitgesteld tot donderdag. In de plaats zette de werkgroep haar overleg in de loop van woensdagnamiddag en -avond voort. Naast B-H-V stond ook het bestuur en de financiering van het Brussels gewest op de agenda.

Na afloop verluidde aan Franstalige kant dat de compromisvoorstellen van de Franstaligen bij de Vlaamse partijen, inzonderheid de N-VA, zeer moeilijk liggen.

De resultaten van de werkgroep komen donderdag op de tafel van Di Rupo en de partijvoorzitters terecht, die de knopen moeten doorhakken. Sommige onderhandelaars sluiten niet uit dat daarvoor verschillende vergaderingen nodig zullen zijn.

Onze partners