Manfred Selling nieuwe directeur KMSKA

17/10/14 om 18:02 - Bijgewerkt om 18:02

Minister voor Cultuur Sven Gatz heeft, na een internationale zoektocht, beslist om Manfred Selling te benoemen tot nieuwe hoofdconservator van het KMSKA in opvolging van Paul Huvenne die onlangs met pensioen ging.

Selling wordt, zowel intern als extern, met enthousiasme onthaald want zijn reputatie van gedegen vakman ging hem vooruit. Dat vakmanschap demonstreerde hij met brio tijdens zijn verblijf aan het hoofd van de Brugse musea (2008-2014). Die ontplooiden zich onder zijn leiding tot attractieve kunsthuizen en serieuze wetenschapsinstellingen. Bovendien was hij de bezieler van de exposities die Brugge organiseerde tijds de periode dat zij culturele hoofdstad van Europa was (2001-2002) . Ook had hij een grote vinger in de pap bij het Brugs stadsfestival Corpus '05 (2003-2005) en slaagde hij er zo in om het "Venetië van het Noorden" uit zijn provincialisme te halen.

Manfred Selling werd gevormd aan de Vrije Universiteit van Amsterdam waar hij in 1987 promoveerde tot Doctor in de kunstgeschiedenis. Hij werd daarna onderzoeker en assistent hoogleraar aan de universiteit van Utrecht. Voor hij aangesteld werd in Brugge was hij vaak curator van belangrijke tentoonstellingen en werkte hij aan een, later als standaardwerk beschouwde, studie over Pieter Brueghel. Hij werd een eminent kenner van deze kunstenaar en werd daarvoor internationaal gesolliciteerd bij problematische toewijzingen of andere kunsthistorisch delicate vraagstukken. Behalve als Bruegel kenner is hij ook ervaringsdeskundige met de 16e eeuwse grafiek en tekeningen, museologie en hedendaagse grafiek en tekeningen. Kortom geen bekrompen figuur in de internationale kunstwereld. Bovendien is hij een beminnelijk man die leiding kan geven maar tevens kan luisteren.

Hij krijgt nu de verantwoordelijkheid over de verdere renovatiewerken aan het gebouw aan de Leopold de Waelplaats in Antwerpen en het opnieuw inrichten er van. Hij heeft daarvoor nog wel enkele jaren maar kan zich gesteund voelen door getrainde medewerkers waaronder de wetenschappelijke directeur collecties, dr. Elsje Janssen, die vele jaren werkzaam was in het Rijksmuseum in Amsterdam en, met als pluspunt nu in Antwerpen, er de verbouwing actief begeleid heeft.

Lees meer over:

Onze partners