Mandaat Belgische Lenaerts bij Europees Hof van Justitie verlengd

24/09/14 om 16:47 - Bijgewerkt om 16:47

De Belg Koen Lenaerts mag tot 2021 rechter blijven bij het Europees Hof van Justitie. De lidstaten hebben zijn mandaat, dat normaal in 2015 afloopt, met zes jaar verlengd.

Mandaat Belgische Lenaerts bij Europees Hof van Justitie verlengd

Koen Lenaerts is vicepresident van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg © Belga

De Belg Koen Lenaerts blijft nog zeker tot 6 oktober 2021 rechter bij het Europees Hof van Justitie. De lidstaten hebben zijn mandaat, dat normaal in oktober volgend jaar afloopt, met zes jaar verlengd.

Lenaerts zetelt al sinds 2003 bij het Hof van Justitie in Luxemburg. Daarvoor - vanaf de oprichting in 1989 - was hij rechter bij het Europees Gerecht van eerste aanleg. In 2012 werd hij verkozen tot vicevoorzitter van het Hof.

De Antwerpenaar is van opleiding licentiaat en doctor in de rechten aan de KU Leuven en haalde masterdiploma's Law en Public Administration aan de universiteit van Harvard. In de jaren tachtig was hij professor aan het Europacollege in Brugge en advocaat in Brussel. Hij doceert nog steeds Europees recht aan de KU Leuven.

In 2004 kreeg Lenaerts de titel van baron, vorig jaar kreeg hij van het Vlaams Parlement een Gouden Erepenning voor zijn bijdrage aan de uitstraling van de Vlaamse Gemeenschap in het buitenland. (Belga/WB)

Onze partners