Man dient klacht in wegens misbruik door zusters

03/01/11 om 13:35 - Bijgewerkt om 13:35

De vermeende feiten dateren uit de jaren zestig en speelden zich volgens de indiener af in een katholiek weeshuis. Het parket onderzoekt de zaak.

In Kortrijk heeft een man een klacht ingediend bij het gerecht omdat hij in de jaren zestig misbruikt zou geweest zijn door de kloosterzusters van het Stella Marisweeshuis. Dat meldde de openbare omroep maandag. Het parket van Kortrijk heeft bevestigd dat er een onderzoek loopt naar het vermeende misbruik.

De man getuigde op Radio 2 dat hij vanaf zijn vijfde jaar misbruikt werd door verschillende kloosterzusters. Hij moest naar eigen zeggen soms bij hen slapen. Hij zou naar eigen zeggen ook gedwongen zijn om hen te bevredigen.

Toen de man omstreeks zijn 30ste psychische problemen kreeg en de zusters confronteerde met de feiten, zouden die niet hebben gereageerd.

De openbare omroep wijst erop dat de melding van mogelijk misbruik door vrouwelijke geestelijken uitzonderlijk is. De toenmalige commissie-Adriaenssens heeft daar tijdens haar bestaan geen enkele klacht over gekregen, zo luidt het.

Recenter geval

Intussen maakt de vzw West-Vlaamse Jeugdzorg, de huidige eigenaar van het weeshuis, melding van nog een geval van misbruik, maar dan in de jaren negentig. Die feiten zouden zijn gepleegd door een man die af en toe langskwam in de instelling.

De zusters Verrue, de orde die destijds het weeshuis beheerde, bestaat intussen niet meer. Het begeleidingstehuis is er wel nog. Daar verblijven volgens de VRT zo'n 100 kinderen. Advocaat Jan Leysen roept alle mogelijke slachtoffers op om zich kenbaar te maken.

Onderzoek parket

De jeugdinstelling Stella Maris liet maandag weten dat er naar aanleiding van de uitzending op Radio 2 twee getuigenissen zijn binnengekomen over misbruik binnen de instelling.

Volgens Leysen gaat het om oude verhalen, maar neemt de raad van bestuur van Stella Maris ze ernstig. Het dossier werd doorgeschoven naar het Kortrijks parket.

In één van de getuigenissen vertelt het slachtoffer (anoniem) over
het misbruik door twee kloosterzussen van Stella Maris in de jaren 60. De feiten, die begonnen toen de man vijf jaar oud was, zouden jaren geduurd hebben. Minstens twee zusters en de moeder-overste zouden meegedaan hebben aan het misbruik.

De instelling bevestigt dat het tweede feit van seksueel misbruik zich in de jaren negentig zou voorgedaan hebben en gepleegd zou zijn door een man die af en toe langskwam in de jeugdinstelling.

Het Kortrijkse parket bevestigde maandag dat er een onderzoek loopt naar het vermeende misbruik in de jeugdinstelling. De vzw West-Vlaamse Jeugdzorg Stella Maris stuurt een brief naar alle ouders van kinderen in de instelling en heeft een
vertrouwenspersoon aangesteld.

Onze partners