Maingain wijt succes N-VA aan verdeeldheid binnen federale meerderheid

© Belga

Het succes van de N-VA is te verklaren door de verdeeldheid van de federale coalitiepartners ten aanzien van de verdere staatshervorming. Dat stelde FDF-voorzitter Olivier Maingain tijdens zijn nieuwjaarswensen.

Het succes van de N-VA is te verklaren door de verdeeldheid van de federale coalitiepartners ten aanzien van de verdere staatshervorming. Dat stelde FDF-voorzitter Olivier Maingain tijdens zijn nieuwjaarswensen.

Als antwoord op mogelijk nieuwe Vlaamse communautaire eisen pleit hij voor de omvorming van de federatie Wallonië-Brussel tot een territoriale entiteit met garanties voor de Brusselse Vlamingen en de Duitstaligen. “Waarom geen gegarandeerde Vlaamse vertegenwoordiging in de regering van deze federatie?”, opperde hij.

Maingain stelde vast dat de zesde staatshervorming niet tot communautaire rust heeft geleid en wees erop dat het concept van het confederalisme destijds door de CD&V is gelanceerd en nu een diepe Vlaamse tendens geworden is. Een confederaal België zou een lege schelp zijn, terwijl Brussel met cobeheer bedreigd zou worden en de Waalse economie zou verzwakken, aldus de FDF-voorzitter.

Toespraak koning

Voor de FDF had premier Di Rupo dan ook gelijk om de toespraak van de koning te onderschrijven en N-VA een gevaarlijke partij te noemen. “Ik begrijp niet waarom de andere Franstalige partijen hem niet gevolgd zijn”, voegde Olivier Maingain eraan toe.

Keuze tussen patriotten en degenen die vinden dat België geen zin meer heeft

In 2014 zal de burger de keuze moeten maken tussen de “patriotten” en degenen die vinden dat België geen zin meer heeft en achter de N-VA aan lopen. Voor de FDF moet de Federatie Wallonië-Brussel – zoals de Franse gemeenschap zichzelf tegenwoordig noemt – zich omvormen tot een echte gewestelijke entiteit. Dat houdt in dat iedereen op het grondgebied, ook de Duitstaligen en Vlaamse Brusselaars, er integraal deel van uitmaakt en over een aantal garanties beschikt.

Historische fout

De Vlaamse gemeenschap verliest daardoor wel elke bevoegdheid over Brussel. Om over voldoende financiële middelen te beschikken, stelt de FDF voor om personenbelasting terug te laten vloeien naar het gewest waar men werkt, een opsteker voor Brussel dat dagelijks vele pendelaars ontvangt. Dat Brussels minister-president Picqué geen deel uitmaakt van de huidige regering van de Franse gemeenschap is voor Maingain een historische fout.

De FDF-voorzitter herhaalde ook dat de Franstaligen zich als een leerling-tovenaar hebben laten doen bij de onderhandelingen over de zesde staatshervorming. Ze waren onvoldoende voorbereid, wat volgens Maingain bewezen wordt door de oefening die nu door Wallonië en de Franse gemeenschap wordt gemaakt over de bevoegdheidsoverdrachten in het kader van de jongste staatshervorming.

Alles naar de gewesten overhevelen, zoals sommigen voorstaan, is volgens hem gevaarlijk. “Het excessief regionalisme van de Franstaligen is even gevaarlijk als het Vlaams-nationalisme”, vindt Maingain. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content