Maingain vindt FDF niet deloyaal tegenover MR

11/09/11 om 14:58 - Bijgewerkt om 14:58

FDF-voorzitter Olivier Maingain vindt niet dat hij zich deloyaal opstelt tegenover de MR. En hij veegt de CD&V de mantel uit.

Maingain zegt zondag in Ottignies, tijdens de zomeruniversiteit van zijn partij, trouw te blijven aan de fundamenten van de Mouvement Réformateur die ten tijde van Jean Gol tot stand kwam.

"Wij hebben binnen de MR nooit iemand bedrogen over wat ons aan het hart ligt", benadrukte de FDF-voorzitter.

Maingain verwees naar de onenigheid die binnen de MR leeft over zijn partij. Gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker stak zaterdag tijdens het zomerweekend van de MR zijn ongenoegen over het FDF niet onder stoelen of banken. Indien ik moet kiezen tussen mijn land en het FDF, kies ik voor mijn land, stelde hij. En nog: "De meeste liberalen denken er zo over."

"Ik ben zeer verwonderd over deze totaal buitensporige reactie van Armand De Decker. Het is niet door het slachtofferen van de Franstaligen in de rand dat je het land redt. Integendeel, dit zal alleen maar het Vlaams nationalisme in de hand werken", verklaarde Maingain na afloop van zijn speech.

Ook CD&V onder vuur

Maingain richtte zijn pijlen niet enkel op zijn partijgenoten. Ook voorzitter Wouter Beke en Europees presidentHerman Van Rompuy van de CD&V konden op kritiek rekenen. Hij verwijt de Vlaamse christendemocraten dat ze laten uitschijnen dat ze op communautair vlak minder eisen dan de N-VA, maar dat dit enkel schijn is.

Dat Van Rompuy vorige week op de Gordel te zien was, schoot bij Maingain in het verkeerde keelgat.

'De eerste Europeaan is en blijft een echte Vlaamse nationalist'

"De eerste Europeaan is en blijft een echte Vlaamse nationalist wanneer hij terugkeert naar Sint-Genesius-Rode", dixit Maingain. De FDF-voorzitter zei niet verwonderd te zijn over de houding van Van Rompuy. Hij is immers een van de indieners van de Vlaamse wetsvoorstellen die BHV splitsen, luidde het.

Maingain wees er nog op dat de Europese president de hoeder zou moeten zijn van Europese verdragen. Indien een onafhankelijk Vlaanderen zijn intrede maakt in de EU, zal hij de ratificatie van het minderhedenverdrag wel moeten opleggen, klonk het ironisch. (Belga/SD)

Onze partners