Maingain sceptisch over communautair akkoord voor start regering

18/05/10 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

Volgens de FDF-voorzitter kan bij de regeringvorming worden afgesproken om binnen de zes maanden een akkoord te bereiken.

FDF-voorzitter Olivier Maingain is sceptisch over de mogelijkheid om voor de start van de nieuwe federale regering een communautair akkoord te sluiten.

'Men moet niet geloven dat in vijftien dagen kan lukken wat in drie jaar niet mogelijk was', zo zie Maingain dinsdag tijdens een persconferentie waarop hij de overstap van André Pierard naar zijn partij voorstelde.

Pierard zetelt in de provincieraad van Namen en was tot op heden lid van Ecolo. Hij zegt moeite te hebben met de nauwe samenwerking tussen Ecolo en Groen!, die in de Kamer één fractie vormen.

Zes maanden

Volgens Maingain kan er bij de coalitiebesprekingen een kader en een agenda worden afgesproken om binnen de zes maanden een communautair akkoord af te sluiten.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo had maandag nog gepleit voor een akkoord over de staatshervorming en Brussel-Halle-Vilvoorde tegen 1 september.

Maingain pleit er trouwens voor om een andere methode te gebruiken voor de communautaire onderhandelingen dan die van Jean-Luc Dehaene, die bilateraal overleg pleegde en pas op het einde alle gesprekspartners samenbracht.

Volgens de FDF-voorzitter brengt men best een een aantal politieke zwaargewichten rond de tafel zoals voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD) deed.

Onze partners