Maingain: ‘Akkoord van bedriegers’

Olivier Maingain noemt op een persconferentie het bereikte BHV-akkoord een ‘akkoord van bedriegers’.

Het bureau van het FDF spreekt zich uit tegen het akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, dat deze nacht werd bereikt tussen de acht onderhandelende partijen. FDF-voorzitter legt uit waarom: ‘Het is een akkoord van bedriegers dat de rechten van de Franstaligen opoffert.

“Dit akkoord versterkt diegenen die ervan uitgaan dat de taalgrens uiteindelijk ook een staatsgrens wordt”, roert Maingain de trom. “Dit akkoord is erg schadelijk voor Brussel.”

Het ‘minimum minimorum’ voor de drie niet-benoemde burgemeesters is volgens Maingain niet gehaald omdat Vlaanderen bevoegd blijft voor hun benoeming. Daarenboven is dit spotten met de rechten van de Franstaligen, zegt hij verongelijkt. En dan strijdvaardig: FDF zal dezelfde kandidaten naar voren schuiven in 2012.

Geen verrassing

Ook al keurde dus ook de MR, waar FDF toe behoort, het akkoord goed, het is niet verwonderlijk dat FDF er zich nu tegen kant. Damien Thiéry (FDF), de niet-benoemde burgemeester van de faciliteitengemeente Linkebeek, had deze morgen op de RTBF-radio al gezegd dat hij zich moeilijk achter het akkoord kon scharen.

Maingain: ‘Onderhandelaars respecteren democratische beginselen niet’

Maingain, de populairste politicus in Brussel, toont ook geen mededogen voor de splitsing van de kiskring Brussel-Halle-Vilvoorde: “De onderhandelaars respecteren de democratische beginselen niet.” Het Europese mensenrechtenverdrag wordt zoals steeds bovengehaald om zijn gelijk te bewijzen.

Quid MR?

Maingain blaast voorlopig de samenwerking met moederpartij MR niet op: hij slaat de deur niet toe maar noemt het wel een vertrouwenskwestie. Hij formuleert drie voorstellen voor de MR: de metropolitane gemeenschap, waar alle gemeenten van de oude provincie Brabant zullen in zitten, moet meer worden dan een “praatbarak”, de beknotting van de rechten van de Franstaligen in de rand moet teruggedrongen worden en Brussel moet exclusief de volledige bevoegdheid krijgen over haar instellingen.

De persconferentie werd beëindigd met een hoopvolle boodschap: “We durven te geloven dat de MR die voorstellen ter harte zal nemen.”

Bij de MR noteren ze de reactie van de FDF. Reageren doen ze voorlopig niet. Hoe het zit met de samenwerking tussen beide partijen is dus nog onduidelijk.

Uitgebreid akkoord MR keurt akkoord goed

Het akkoord van formateur Elio Di Rupo (PS) is door het uitgebreid bureau van de MR goedgekeurd. Meteen sprak het ook het vertrouwen uit in voorzitter Charles Michel, die de afgelopen weken vaak onder vuur lag door de uitspraken van stokebrand Maingain. Michel mag dus voor hen de onderhandelingen voortzetten. Het moet gezegd dat Michel zelf dat uitgebreid bureau heeft samengeroepen.

Michel stelde er het BHV-akkoord, het stemrecht voor Belgen in het buitenland en de hervorming van de Senaat. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content