Magnette ziet probleem van betrouwbaarheid bij N-VA

17/09/10 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:00

Volgens het PS-kopstuk moet N-VA-voorzitter Bart De Wever tonen dat hij een akkoord wil sluiten en de daad bij het woord voegen.

De PS wil voortgaan met de regeringsonderhandelingen, maar het is moeilijk wegens een probleem van betrouwbaarheid bij de N-VA. Dat heeft partijkopstuk en ontslagnemend federaal minister Paul Magnette zondag gezegd.

Na de botsing tussen PS en N-VA van donderdag 16 september hebben N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo maandag een nieuwe ontmoeting met de koninklijke bemiddelaars André Flahaut en Danny Pieters.

Magnette zei zondag in De Zevende Dag (Eén) nog altijd te hopen op een akkoord met de huidige zeven partijen (N-VA, PS, SP.A, CD&V, CDH, Ecolo en Groen!). De PS is volgens hem nog altijd bereid om te praten over een globaal pakket, met een overheveling van bevoegdheden naar de gewesten, de herfinanciering van Brussel, de financieringswet en Brussel-Halle-Vilvoorde.

Maar Magnette haalde uit naar de N-VA omdat die partij volgens hem verschillende malen woordbreuk heeft gepleegd. 'N-VA verandert constant van mening. Het wordt daardoor methodologisch heel moeilijk', aldus Magnette.

Hij verwees naar het feit dat De Wever is teruggekomen op de afspraak om niet te praten over de financieringswet en op het akkoord om mondeling te werken. Daarnaast hekelde Magnette het etentje dat De Wever zou gehad hebben met MR-voorzitter Didier Reynders en de discussie over het Oosterweeldossier.

Oosterweeldiscussie

'De Wever wil met die eeuwige discussie rond de keuze tussen een tunnel of een brug CD&V en de SP.A verzwakken. Deze puur lokale en regionale discussie heeft een zeer negatieve invloed op de federale onderhandelingen', zo luidde het scherp.

Magnette is er niet voor gewonnen om met nieuwe partners (de liberalen) rond de tafel te gaan zitten. Hij wees erop dat er dan weer vanaf nul moet begonnen worden. Bovendien haal je met de liberalen een verzwakte of verdeelde partij binnen. 'Mijnheer De Wever moet nu tonen dat hij een akkoord wil en de daad bij het woord voegen', aldus het PS-kopstuk.

Op de Franstalige televisie uitte ook het CDH kritiek op de N-VA. 'Zal N-VA op een dag wel of niet in staat zijn om tot een akkoord te komen', zo vroeg staatssecretaris Melchior Wathelet zich in Mise au Point (RTBF) af. Ecolo vindt dat er geen tijd meer te verliezen is en dat de onderhandelingen nu tot akkoorden moeten leiden.

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) herhaalde zondag in De Zevende Dag dat zijn partij gaat voor financiële responsabilisering van de deelstaten. Voormalig ondervoorzitter Eric Defoort zei op de RTBF dat de N-VA absoluut zeker wil zijn dat de Franstaligen bereid zijn tot financiële verantwoordelijkheid. 'Anders vrees ik dat het maandag niet opnieuw op gang zal komen', zo luidde het.

Onze partners