Magnette vs. De Wever: 'Bart De Wever kan niet één zin zeggen zonder de PS te vermelden'

03/04/14 om 20:53 - Bijgewerkt op 04/04/14 om 06:28

N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn collega van de PS, Paul Magnette, zijn voor het eerst met elkaar in debat gegaan.

Magnette vs. De Wever: 'Bart De Wever kan niet één zin zeggen zonder de PS te vermelden'

Paul Magnette en Bart De Wever © Belga

Bart De Wever en Paul Magnette discussieerden, op uitnodiging van de kranten De Tijd en L'Echo, over financiële en economische thema's. De Wever en Magnette praatten elk in hun eigen taal en dat bracht best wel wat vaart in het debat.

Delen

Ik word triest van het verkiezingsprogramma van de PS

Bart De Wever

De N-VA-voorzitter stak meteen van wal met te zeggen dat hij "triest" wordt van "het 498 pagina's tellende verkiezingsprogramma van de PS, waar niets instaat over het budget of de loonkosten". Magnette riposteerde met te zeggen dat de PS tenminste een programma heeft dat "vóór" mensen en dingen is. "Wij hebben de N-VA niet nodig. Bart De Wever kan niet één zin zeggen zonder de PS te vermelden."

Delen

Wij hebben de N-VA niet nodig

Paul Magnette

Tijdens het debat over het thema geld, stond De Wever erop te verduidelijken dat de veelbesproken "Moesen-norm" die de N-VA wil opleggen, erop neerkomt dat enkel de primaire uitgaven op federaal niveau bevroren worden. "Er is nooit gesproken over het Vlaams niveau."

Hij beschuldigde de regering van Elio Di Rupo ervan 22 miljard euro "fantoombesparingen" te hebben gedaan. "Het tekort op entiteit I is gedaald met 3,5 miljard euro. Waar is het geld?", vroeg De Wever.

Magnette zette zijn plannen voor een vermogensbelasting in de kijker en betwistte dat veel bedrijven België zullen verlaten als die wordt ingevoerd. "De vermogensbelasting in Frankrijk heeft één op de duizend mensen die eraan onderworpen zijn het land doen verlaten", argumenteerde hij.

Delen

Uw nationalistische fond komt boven

Paul Magnette
Delen

Als u echt geen argumenten meer hebt, komt u daarmee af

Bart De Wever

Over één punt waren de twee tegenstanders het eens: de wettelijke pensioenleeftijd moet niet naar omhoog. Daarna werd het debat bitser. Magnette verweet De Wever weinig aan herverdeling te willen doen, "zoals in Roemenië, Bulgarije en Griekenland de realiteit is". "In Griekenland stemmen de mensen ook voor de communisten, dat is de enige gelijkenis die ik zie", antwoordde de N-VA-voorzitter.

Eenmaal kwam boegeroep uit de zaal, toen tijdens de discussie over de gezondheidszorg Magnette De Wever verweet alles in een communautaire context te plaatsen. "Uw nationalistische 'fond' komt naar boven", zei hij. De Wever reageerde: "Als u echt geen argumenten meer hebt, komt u daarmee af."

Daarna werd vooruitgeblikt naar de politieke toestand na verkiezingszondag 25 mei. "Is de N-VA veranderd of niet?", vroeg Magnette zich luidop af. "Is het nog steeds die kleine, nationalistische groupuscule die te snel gegroeid is, of is het een normale partij geworden?"

Delen

Als we een regering kunnen vormen zonder de PS, zullen we dat vanaf dag één doen

Bart De Wever

De Wever wil heel graag federaal besturen, gaf hij zelf toe, "maar liever niet met de PS". "Als we een regering kunnen vormen zonder de PS, zullen we dat vanaf dag één doen. Ook zonder garanties op confederalisme? In België kan je nooit garanties hebben." De Wever is er zeker van dat hij zijn confederalistisch programma ooit zal kunnen realiseren - "ook al duurt het tien jaar" - maar volgens Magnette zal dat zonder de PS zijn. "Neen, over confederalisme willen wij niet praten. Over dat soort zaken gaan wij niet onderhandelen."

Delen

Confederalisme is het land verlammen, hetgeen u echt wil

Paul Magnette

Bart De Wever mag nog zo hard praten over de nood aan sociaal-economische hervormingen en een centrum-rechts regering, volgens Magnette is "confederalisme, communautaire onderhandelingen, het land verlammen hetgeen u echt wil", verweet hij De Wever.

Paul Magnette besloot dat hij nog nooit eerder gedebatteerd heeft met iemand die zo weinig compromisbereid is als De Wever. "Dat vind ik eerlijk gezegd zeer verontrustend." De vorming van een federale regering duurde na de verkiezingen van 2010 541 dagen, Magnette denkt dat het na 25 mei minstens even lang zal duren. "Bart De Wever wil niet buiten de grenzen van zijn eigen gemeenschap treden."

(Belga/TE/EE)

Lees meer over:

Onze partners