Magnette stelt 'socialistische sixpack' voor

21/04/13 om 18:12 - Bijgewerkt om 18:12

Op het PS-congres heeft voorzitter Paul Magnette zijn alternatief voorgesteld voor het "sixpack" van maatregelen waarmee Europa de crisis bestrijdt.

Magnette stelt 'socialistische sixpack' voor

© Belga

PS-voorzitter Magnette wil tegengewicht bieden aan het huidige Europa, dat hij te liberaal en conservatief vindt.

Daarom stelt hij zijn eigen zes maatregelen voor: eerlijker handel, een minimumloon voor iedereen, een gedeeltelijke financiering van de staatsschulden door de Europese Centrale Bank, de aanpak van belastingparadijzen, een industrieel beleid dat gericht is op het redden van jobs en een belasting op financiële transacties.

Magnette stelde op zijn eerste congres als partijvoorzitter ook enkele maatregelen voor eigen land voor. Zo wil hij deze legislatuur nog een belasting op grote vermogens invoeren en de notionele intrestaftrek omvormen tot een minimumbelasting voor bedrijven.

Vande Lanotte en Crombez in de bloemetjes

Nog op het congres, voor een duizendtal militanten aan de ULB, waren ook vicepremier Johan Vande Lanotte en staatssecretaris John Crombez (SP.A) aanwezig en werden ze in de bloemetjes gezet voor hun werk in de federale regering.

Collega-vicepremier Laurette Onkelinx loofde Johan Vande Lanotte voor zijn inzet voor het behoud van de koopkracht en voor de blokkering van de energieprijzen. "Samen zullen we de liberale rechterzijde, die naast ons zetelt, nog verrassen, Johan", sprak Onkelinx tot haar collega.

Ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez mocht zondag op applaus rekenen. "Ziehier een jonge Vlaamse minister die de ontspoorde financiële wereld haar arrogantie heeft getoond en die bijdraagt aan de trots om socialist te zijn. Bedankt John", zei Onkelinx.

Daarna loofde ze eerste minister Elio Di Rupo, een "leider die er in geslaagd is de noodzaak om België te laten afwijken van het begrotingstraject, duidelijk te maken bij de Europese Commissie".

'Woede van de bevolking aanwenden'

Voorzitter Paul Magnette riep in zijn toespraak op, de woede aan te wenden die momenteel leeft bij de bevolking. "Onze burgers zijn woedend op de multinationals die banen schrappen, op de banken, de fraudeurs, de knoeiers. Het socialisme is het kind van de woede", zei hij. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners