Magnette pleit voor terugkeer nuance en compromis

27/09/11 om 14:03 - Bijgewerkt om 14:03

De terugkeer van nuance en compromis is van levensbelang voor de toekomst van ons Belgisch politiek bestel, zegt PS-minister Paul Magnette op het openingscollege van politicologieprofessor Carl Devos (UGent).

De terugkeer van nuance en compromis is van levensbelang voor de toekomst van ons Belgisch politiek bestel. Die boodschap drukte PS-kopstuk en federaal minister Paul Magnette de Gentse eerstejaarsstudenten politieke wetenschappen dinsdag op het hart.

Dat "evenwichtige akkoorden" nog mogelijk zijn, leidt hij af uit de snoeiharde kritiek van zowel N-VA als het FDF op de communautaire doorbraken van de jongste dagen.

Magnette was dinsdag de eerste Franstalige politicus die voor de Gentse studenten van professor Carl Devos het academiejaar op gang mocht trappen. Een tipje van de sluier lichten over de nabije onderhandelingstoekomst deed hij niet. Wel brak de socialist en hoogleraar een lans voor de consensustraditie die de jongste jaren stevig ondergesneeuwd raakte.

Von Clausewitz

"Politiek is het verlengde van oorlog, maar met andere middelen", stak Magnette van wal, nogal vrij naar de Pruisische generaal en militaire theoreticus Carl Von Clausewitz. "Conflictsituaties zijn per definitie onvermijdelijk en een natuurlijk gegeven in elke samenleving. Het is dus niet de vraag hoe we die conflicten kunnen doen verdwijnen, maar hoe we ze kunnen regelen en oplossen."

Openheid en nuance

Voor Magnette is duidelijk dat simplismen en radicalisering daar geen weg naartoe zijn. Wie alles op de andere gemeenschap wil steken, "doet niet meer dan een zondebok zoeken", klonk het fors. Toch is de tijd van oeverloos complexe en dubbelzinnige akkoorden net zo goed voorbij, waarschuwde hij. Openheid en nuance zijn de nieuwe ordewoorden. De nieuwe generatie politici heeft dat volgens Magnette goed begrepen. (Belga/SD)

Dat blijkt voor hem ook uit de drie communautaire akkoorden van de jongste dagen. Die zijn "een serieuze stap in de goede richting", maar "net als elk compromis onvolmaakt", gaf hij toe. Toch dragen ze ertoe bij dat "onze hele politieke cultuur opnieuw kan kalmeren en terugkeren naar een normaal klimaat van wederzijds respect".

Saneringsdiscussie

En dat zal nodig zijn. Er staat immers nog een stevige saneringsdiscussie voor de deur. Die inspanning mag de economische activiteit en de koopkracht niet aantasten, maar moet vooral ook eerlijk verdeeld worden, klonk het. "Het zou heel moeilijk zijn om aan de werknemers die van de vruchten van hun arbeid leven, en die in de verste verte niet betrokken zijn bij de financiële speculaties die in 2008 tot de bankencrisis leidden, uit te leggen dat zij moeten opdraaien voor de kosten van die speculatie."

Weinig kritische vragen
Al bij al kreeg Magnette dinsdag opmerkelijk weinig weerwerk van de Gentse studenten. Kritische vragen bleven uit. Het handvol studenten dat toch de micro vroeg, wilde vooral verduidelijking over zijn pleidooi voor een federale kieskring, de kernuitstap en eventuele negatieve gevolgen van N-VA op het Belgische imago. (Belga/SD/INM)

Lees meer over:

Onze partners