Magnette hekelt dat hij zelfs niet mag komen spreken in Brussel

12/01/16 om 16:38 - Bijgewerkt om 16:37

Waals minister-presdient Paul Magnette is niet te spreken over de weigering van zijn verzoek om te mogen spreken op de diplomatieke dagen. Dat de ambassadeurs tijdens hun korte verblijf in België wel langsgaan in het Antwerpen van N-VA-voorzitter Bart De Wever zit de PS'er bijzonder hoog.

Magnette hekelt dat hij zelfs niet mag komen spreken in Brussel

Paul Magnette (PS) © BELGA

Magnette diende begin oktober een vraag in bij de topman van de FOD Buitenlandse Zaken om tijdens de diplomatieke dagen een toespraak te mogen houden. Op die manier wilde hij de Belgische ambassadeurs op de hoogte brengen van de Waalse competitiviteitspolen, het Plan Marshall en andere Waalse initiatieven.

Na een herhaalde vraag in november kwam echter het antwoord dat het programma al te vol zat. "Ik vraag niet dat de diplomaten naar Namen komen, maar slechts dat ik tijdens drie kwartier zou kunnen spreken in Brussel" in het kader van het officiële programma, hekelt Magnette. Dat wel voorzien is in een bezoek aan Antwerpen, op initiatief van De Wever, noemt hij "onaanvaardbaar".

Wallonië organiseert wel een receptie voor de ambassadeurs, net zoals Brussel een werkontbijt voorziet. Maar het echte werk gebeurt toch in het officiële programma, betreurt Magnette. Hij verslikte zich danig bij de uitleg van het kabinet van buitenlandminister Didier Reynders (MR). "Wij hebben vragen gekregen van Vlaamse zijde en maken ons er niet ongerust over dat we volgend jaar ook Franstalige vragen zullen krijgen", klonk het daar over het Antwerpse luik van de diplomatieke dagen. (Belga/NSK)

Onze partners