Magnette denkt al aan zevende staatshervorming

21/02/13 om 11:13 - Bijgewerkt om 11:13

Terwijl de zesde staatshervorming nog volop in de steigers staat, sluit PS-voorzitter Paul Magnette niet uit dat er 'binnen vijf of zes jaar' misschien een zevende staatshervorming zal nodig zijn.

Magnette denkt dan wel aan een nieuwe staatshervorming, toch betekent dat voor hem niet zozeer een nieuwe overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten.

'Ik zie dat eerder als een verbetering van elementen van het federalisme', klinkt het in SudPresse. 'Ik denk dan aan een federale kieskring, de modernisering van het koningshuis, enzovoort.'

'Extra bruggen' tussen Wallonië en Brussel

Het België van de toekomst is voor Magnette 'een federale staat met drie gewesten en een minderheid in elk van die gewesten: Franstaligen in Vlaanderen, Vlamingen in Brussel en Duitstaligen in Wallonië'.

Tegelijk pleit hij wel voor 'extra bruggen' van solidariteit tussen Wallonië en Brussel. 'Veel Walen vestigen zich in Brussel, maar slechts weinig Brusselaars doen het omgekeerde. Nochtans heeft Wallonië de ruimte en is Brussel overbevolkt', argumenteert hij nog. (Belga/TE)

Onze partners