Magnette: 'Communautaire is Belgisch identiteitskenmerk, eerder dan pathologie'

22/11/12 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Afscheidnemend federaal minister Paul Magnette (PS) ziet - alvast juridisch - geen mogelijkheden om België op te breken.

Magnette: 'Communautaire is Belgisch identiteitskenmerk, eerder dan pathologie'

© Belga

Afscheidnemend federaal minister Paul Magnette (PS) ziet - alvast juridisch - geen mogelijkheden om België op te breken. Voor hem is het communautaire in ons land dan ook eerder een "identiteitskenmerk" dan een "pathologie", zo zegt hij in Le Vif L'Express. Daarin bepleit de socialist ook een uitbreiding van het Waalse Marshallplan naar Brussel.

In het gesprek met het weekblad gaat de politoloog Magnette in op de toekomst van ons land, dat volgens hem juridisch niet op te breken - "indissoluble" - is. Zelfs indien moet worden overgegaan tot een plan B, "is er geen uitweg", stelt hij op basis van juridische analyses. Volgens de PS'er zal iedereen zich toch weer beperkt zien tot "het spel van het compromis".

Voor Magnette is de N-VA "een zeer radicale micropartij in de oppositie, die erg plots een grote partij geworden is". Het probleem daarbij is volgens hem dat het electorale gewicht van de Vlaams-nationalisten niet strookt met de plaats van de partij in België. N-VA gooide de "oude evenwichten" overhoop en is nu eenmaal niet aanwezig in de economische structuren zoals de Nationale Bank. Het gaat dus om een partij "buiten het systeem", luidt het.

Magnette ziet de N-VA concreet als "een ideologisch aggregaat rond een Vlaams patronaat dat minder gericht is op sociale dialoog, minder geneigd tot compromis en wat meer nationalistisch". Een en ander betekent voor Magnette echter niet dat Wallonië en Brussel hun banden niet "veel sterker" moeten aanhalen, zowel op economisch vlak als op vlak van wonen. De PS'er vraagt met name dat het Waalse Marshallplan "een gedeeld project van Wallonië en Brussel" zou worden, "met ook Brusselse kredieten in het plan". (Belga/SD)


Lees meer over:

Onze partners