Magnette ambieert burgemeesterssjerp Charleroi

22/08/12 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zal Magnette kandidaat zijn voor het burgemeesterschap.

Magnette ambieert burgemeesterssjerp Charleroi

© Belga

PS-minister Paul Magnette kiest voor Charleroi. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober zal Magnette kandidaat zijn voor het burgemeesterschap. En indien hij duidelijke steun krijgt van de kiezer, dan verlaat hij in december de federale regering. Dat kondigde Magnette aan tijdens een persconferentie.

De minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking engageert zich voor een volledige legislatuur, en misschien zelfs voor de daaropvolgende periodes. "Als ik vandaag voor Charleroi kies, is dat niet om een uitstapje te maken. Ik engageer me a priori voor een legislatuur", legt Magnette uit.

Hij ziet de functie ook niet als een opstapje naar een ander mandaat, bijvoorbeeld naar het PS-voorzitterschap, zoals een aantal waarnemers voorspelt. Op wie hem eventueel moet vervangen binnen de regering, wil Magnette niet vooruitlopen. Dat is het prerogatief van de partijvoorzitter, luidt het. Al herinnert hij eraan dat de PS-federatie van Charleroi steeds een vertegenwoordiger heeft gehad toen de PS aan de macht was.

Over een eventuele coalitiepartner liet Magnette evenmin in zijn kaarten kijken. "Ik sta open voor elke coalitie", stelde Magnette.

Huidig burgemeester Massin

Huidig burgemeester Eric Massin (PS) ontkent dat hij teleurgesteld is na de aankondiging van Paul Magnette dat hij de burgemeesterssjerp in Charleroi ambieert. "De socialistische militanten hebben zich begin dit jaar uitgesproken voor het lijsttrekkerschap van Paul Magnette in oktober", zegt Massin, die de derde plaats op de PS-lijst zal innemen.

Massin schopte het in februari tot burgemeester nadat zijn voorganger Jean-Jacques Viseur omwille van medische redenen ontslag nam. Volgens Massin is Magnette gehecht aan Charleroi. "Of het met hem is of met mij als burgemeester, de stad heeft nu een toekomstproject. Dat is het belangrijkste", luidt het.

Eerder op de dag had Magnette woorden van lof voor het werk van Massin. Hij voegde er aan toe Massin te hebben geraadpleegd alvorens zijn kandidatuur aan te kondigen. "We hebben steeds samengewerkt voor Charleroi. We hebben nooit een meningsverschil gehad", aldus Magnette. (Belga/INM)

Onze partners