Magistraten geschokt na bezoek aan gevangenis Vorst

© Belga

Vijf Brusselse onderzoeksrechters en hun overste, voorzitter Luc Hénart van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, hebben een bezoek gebracht aan de gevangenis van Vorst en zijn geschokt buitengekomen.

Volgens de eerste voorzitter zijn de leef- en werkomstandigheden van gedetineerden én personeel niet meer van deze eeuw. “Het bezoek zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor bepaalde beslissingen om verdachten al dan niet aan te houden”, zegt voorzitter Hénart.

“Ik heb 25 jaar geleden als onderzoeksrechter de gevangenis al bezocht en sindsdien is er blijkbaar niets veranderd”, zegt de rechtbankvoorzitter. “In vleugels C en D van de gevangenis zitten drie gevangenen in één cel van 9 vierkante meter, met een wastafel en een toilet achter een kamerscherm. Voor twee gevangenen is er een stapelbed, de derde heeft zijn matras op de grond. In vleugels A en B heeft elke gevangene zijn eigen cel maar zonder lavabo of wc. Daar krijgen ze een emmer en een kruik water.

Gevolgen voor aanhoudingen

In de gevangenis van Vorst zitten 706 gevangenen, terwijl er maar plaats is voor 402. “Dat heeft ook gevolgen voor de werkomstandigheden van het gevangenispersoneel, voor de werking van de keuken en het wassen van lakens en kledij van gedetineerden.”

Volgens Hénart kan het bezoek gevolgen hebben voor de beslissingen die de Brusselse onderzoeksrechters nemen over de aanhouding van verdachten. “De onderzoeksrechters weten nu immers in welke omstandigheden die persoon zal terechtkomen.”

Nieuwe gevangenis

Of de komst van een nieuwe gevangenis in Haren de overbevolkingsproblemen zal verhelpen, is zeer de vraag. ‘De levensomstandigheden zullen daar in elk geval al beter zijn’, zegt Karel Van Cauwenberghe, onderzoeksrechter in Antwerpen en voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters. De nieuwe instelling in Haren moet die van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael in 2016 vervangen. Die drie zijn goed voor zo’n 971 cellen, terwijl de nieuwe gevangenis 1190 cellen zal aanbieden.

Luc Hénart loopt niet hoog op met de plannen voor een nieuwe gevangenis. ‘Het is van groot belang om de gevangenis in Vorst te behouden’, aldus Hénart. ‘De omvang van de verbouwingswerken is niet zo groot. En stel u de praktische problemen voor als gedetineerden moeten worden voorgeleid voor de rechter in het Brusselse Justitiepaleis.’ (Belga/TE/SDG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content