Maggie De Block wijst artsen terecht die derdebetalersregeling weigeren

16/10/15 om 04:50 - Bijgewerkt om 04:49

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vindt het niet kunnen dat sommige artsen weigeren om alleen het remgeld aan te rekenen aan patiënten die het financieel moeilijker hebben. "Artsen staan niet boven de wet", zegt ze.

Maggie De Block wijst artsen terecht die derdebetalersregeling weigeren

Maggie De Block (Open VLD), minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid © BELGA

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Sinds 1 oktober zijn artsen verplicht om 1,9 miljoen mensen bij een consultatie alleen het remgeld aan te rekenen, en niet de volledige consultatie van om en bij 25 euro. Het gaat om mensen die van de gezondheidszorg meer terugkrijgen dan anderen: mensen met een bepaalde uitkering, gehandicapten, weduwen... Veel huisartsen kanten zich tegen die derdebetalersregeling, omdat ze als beoefenaars van een vrij beroep niet kunnen leven met een dictaat vanuit de Wetstraat.

'Zonder remgeld'

Minister De Block toont geen begrip voor die houding. "Ik heb veel respect voor de therapeutische vrijheid, maar het is niet aan hen om te oordelen wie in financiële moeilijkheden zit. Dat weten ze gewoon niet", zegt ze. "De regeling is een recht en het is niet op basis van de kleur van iemands ogen dat het wordt toegekend. Een wet is een wet en die moet worden toegepast." De Block gaat volgend jaar nagaan wie zich aan de regels houdt. Nog opvallend: de minister stelt huisartsen voor om voor de betrokken patiënten zelfs het remgeld van 1 of 1,5 euro te laten vallen. "Uit sociale overwegingen. Dokters kunnen en mogen dat doen. Want dokter zijn, is een sociaal beroep."

(Belga/RR)

Onze partners