Maggie De Block: 'Vanavond hebben alle asielzoekers onderdak'

01/02/12 om 12:35 - Bijgewerkt om 12:35

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil dat alle asielzoekers die geen opvangplaats hebben tegen vanavond gegarandeerd een dak boven het hoofd hebben.

Een speciale task force komt om 13.00 uur samen om te kijken waar er extra tijdelijke opvangplaatsen kunnen komen om zo de noodsituatie op te lossen.

Staatssecretaris De Block weerlegt de kritiek dat ze sinds haar aantreden onvoldoende inspanningen heeft geleverd. Maar de structurele asielproblemen kunnen niet op enkele weken opgelost worden, klink het. Ze kondigt wel maatregelen aan om iets te doen aan de huidige noodsituatie.

De Block: 'We bekijken alle mogelijke pistes

Zo komt er om 13.00 uur op het kabinet van De Block een task force samen. Bedoeling is om te kijken of er bijvoorbeeld bij Defensie of bij de NMBS geen gebouwen beschikbaar zijn voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. "We bekijken alle mogelijke pistes", aldus De Block.

De Block wil alvast dat er tegen vanavond een oplossing is voor iedereen. "Het gaat opnieuw vriezen. Het is onaanvaardbaar dat mensen de nacht op straat moeten doorbrengen. Iedereen moet vanavond een dak boven zijn hoofd hebben", klonk het.

De Block kreeg de wind van voor van haar eigen crisismanager Peter De Roo. Die had in een open brief kritiek geleverd op het beleid van De Block. De Roo wil vooral dat er snel oplossingen komen voor de gezinnen die door het tekort aan opvangplaatsen geen dak boven het hoofd hebben. (Belga/SD)

Onze partners