Maggie De Block 'schaft ziekte-uitkering voor gevangenen af'

29/05/15 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:36

Op 1 juli maakt minister van Sociale Zaken Maggie De Block een eind aan de ziekte-uitkering voor gevangenen.

Maggie De Block 'schaft ziekte-uitkering voor gevangenen af'

Maggie De Block © Belga

Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Wie in de gevangenis belandt, ontvangt geen loon meer, geen werkloosheidsuitkering noch een leefloon. Maar voor andere uitkeringen -bijvoorbeeld pensioenen of ziekte- was de situatie complexer. Dat gaf aanleiding tot vreemde situaties. Maggie De Block maakt vanaf 1 juli een einde aan de ziekte-uitkering. De maatregel treft ongeveer 1.600 gedetineerden. De regering bespaart er dit jaar 3 miljoen euro mee, en 6 miljoen in 2016.

'Impact op familie bekijken'

De Block vindt de gelijkschakeling te rechtvaardigen. "Iemand die gewoon werkte voor hij naar de gevangenis moest, verliest ook zijn loon." Het is voor haar moeilijk te verdedigen dat iemand die al op kosten van de gemeenschap in de gevangenis verblijft, en daar van ziekenzorg verzekerd is, ook nog kan blijven genieten van een uitkering. De maatregel geldt voor alle gedetineerden met een ziekte-uitkering, ongeacht de gezinssituatie, en wordt volgens de minister door de hele regering gedragen.

Maar CD&V staat wat op de rem. "We vinden het goed dat er een duidelijke regeling komt. Maar we moeten de maatregel goed begeleiden, zodat niet het risico bestaat dat 1.600 gezinnen van gedetineerden, die mogelijk van de ziekte-uitkering afhankelijk zijn, in de armoede terechtkomen", zegt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri.

(Belga/RR)

Onze partners