Maggie De Block: 'Ons zorgsysteem is na 50 jaar aan herbronning toe'

13/05/14 om 18:52 - Bijgewerkt om 18:52

Tegen 2019 wil Open VLD 13.000 mensen met een handicap extra ondersteunen. De Vlaamse liberalen willen over vijf jaar 300 miljoen euro per jaar investeren om hen te helpen met betere omkadering en meer zorg op maat.

Maggie De Block: 'Ons zorgsysteem is na 50 jaar aan herbronning toe'

Maggie De Block (Open VLD) © Belga

Open VLD-boegbeeld Maggie De Block heeft het nieuwe zorgplan van de partij voorgesteld. "Ons huidige systeem is 50 jaar oud. Het is tijd voor herbronning en om een andere richting uit te slaan, ik heb dat ook gedaan toen ik 50 werd", zei De Block.

Open VLD werkte enkele budgettaire ingrepen uit om de wachtlijsten in de zorgsector aan te pakken. De meest in het oog springende investering is die van 300 miljoen euro voor personen met een handicap, bovenop de 200 miljoen die nu reeds voorzien is in de Vlaamse meerjarenbegroting. Het gaat om een recurrente investering, die vanaf 2015 jaar na jaar wordt opgebouwd en tegen 2019 op kruissnelheid moet komen.

Grote hap uit wachtlijsten

"De wachtlijsten zijn nu veel te lang en groeien zelfs nog aan. Dankzij deze extra ondersteuning zullen mensen met een handicap zich betere omkadering en meer kwaliteit kunnen veroorloven", legde De Block de ambitie van Open VLD uit. "Deze steun gaat rechtstreeks naar de personen met een handicap zelf of naar hun zorgverlener, en zal ervoor zorgen dat het gemakkelijker wordt om privé-initiatieven op te richten, bijvoorbeeld door de ouders van een gehandicapt kind." De partij zegt 13.000 mensen met een handicap extra te kunnen helpen met het budget.

Ook ouderen krijgen hun zorgbudget rechtstreeks toegeschoven van Open VLD. "Vijftig miljoen euro extra per jaar tegen 2019", zei De Block, "geeft aan 20.000 ouderen exra hulp, zodat ze langer kunnen thuisblijven of zorg op maat kunnen kiezen."

Dat de wachtlijsten voor ouderen en gehandicapten met een jaarlijkse investering van 350 miljoen euro weggewerkt kunnen worden, wilde De Block niet gezegd hebben. "Beloven doe ik nooit. We hopen alleszins door die tienduizenden mensen te helpen een heel grote hap uit de wachtlijsten te kunnen nemen."

50 miljoen voor terugbetaling van consultaties psychotherapie

Mensen die psychische hulp nodig hebben, kunnen wat Open VLD betreft eveneens op 50 miljoen euro extra rekenen. Daarmee moeten vier consultaties psychotherapie per jaar terugbetaald kunnen worden. "Momenteel worden psychische zorgen pas terugbetaald bij een opname in een instelling. Wij willen vermijden dat het zo ver komt", aldus De Block. "Eén op de vier mensen kampt vroeg of laat met psychische problemen. Het kan dus iedereen overkomen."

Andere hervormingen die Open VLD voorstelt, betreffen onder meer de financiering van de ziekenhuizen. De partij wil een gemengd systeem, met forfaits voor de eenvoudige ingrepen en een toelage per prestatie als het om gespecialiseerde ingrepen gaat. Patiënten krijgen een elektronisch Globaal Medisch Dossier dat tot minder medische shopping moet leiden en de patiënt kan helpen, zeker wanneer hij op een spoeddienst belandt. Het "kluwen" van het Riziv moet eenvoudiger gemaakt worden en patiëntenverenigingen moeten er een stem in krijgen. (Belga/TE)

Onze partners