Maggie De Block krijgt pluim van Brussels burgemeester Mayeur voor aanpak daklozen

31/01/14 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:52

'Elke dakloze die erom vroeg, heeft deze nacht een slaapplaats gekregen', zegt staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD).

Maggie De Block krijgt pluim van Brussels burgemeester Mayeur voor aanpak daklozen

Maggie De Block (Open VLD) © BELGA

Deze nacht heeft elke dakloze die erom vroeg een slaapplaats gekregen. Dat meldt staatssecretaris voor Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD). Samusocial, vzw die de nachtopvang beheert, heeft niemand moeten weigeren nadat De Block besloot een gebouw in de Troonstraat in Elsene te openen.

In het gebouw in de Troonstraat met een capaciteit van 200 plaatsen zijn voorlopig 150 plaatsen geopend. De staatssecretaris krijgt intussen lof voor haar aanpak van Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS), die uithaalde naar de "vaudeville" die Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) speelde rond de opening van opvangplaatsen voor daklozen.

500.000 euro

De voorbije dagen moesten een honderdtal daklozen de nacht buiten doorbrengen bij gebrek aan plaatsen in de winteropvang voor daklozen van Samusocial. Mayeur wees hiervoor op Bel-RTL met een beschuldigende vinger naar Brussels minister Brigitte Grouwels, die binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) samen met Evelyn Huytebroeck (Ecolo) verantwoordelijk is voor het beleid rond de opvang van daklozen.

De GGC trok 500.000 euro extra uit voor de winteropvang van daklozen. Ondanks de hoge nood waren er maar 50 plaatsen - het equivalent van 100.000 euro - onmiddellijk beschikbaar, aldus de burgemeester en voorzitter van Samusocial.

Improvisatie

Intussen doet minister Grouwels een grote oproep voor bijkomende plaatsen, maar de antwoorden worden pas volgende week verwacht, aldus nog Mayeur, die spreekt van improvisatie.

Daarom heeft hij zich tot de federale overheid gericht, die aanvankelijk niet moest tussenkomen. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding De Block liet weten dat ze 200 extra plaatsen ter beschikking had voor winteropvang. "Samusocial heeft die donderdagavond kunnen inzetten", aldus Yvan Mayeur, die haar daarvoor dankt. (Belga/AVE)

Onze partners