Maggie De Block: ‘Iedereen die bed zocht, heeft er een’

© Belga

Iedereen die in de nacht van zaterdag op zondag een bed nodig had om de nacht in door te brengen, had dat ook, zo zegt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD).

Iedereen die in de nacht van zaterdag op zondag een bed nodig had om de nacht in door te brengen, had dat ook. Dat heeft de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open VLD), gezegd op de Franstalige televisie.

De noodopvang tijdens de koudegolf werkt dus, zei De Block, maar ze vroeg ook om de huidige noodsituatie niet te verwarren met het probleem van de asielopvang. De Block was uitgenodigd door zowel de RTBF als RTL-TVi. Beide Franstalige zenders wilden haar voor een debat, maar in “Mise au Point” (RTBF) en “Controverse” (RTL) was de Block slechts in vooraf opgenomen interviews te zien – weliswaar in het Frans.

De Block: ‘Asiel en noodopvang niet verwarren’

De boodschap van De Block was dat iedereen die momenteel nachtelijk onderdak nodig heeft, dat ook krijgt. Het asielprobleem is echter een hele andere kwestie, zei ze, waarvoor een structurele hervorming nodig is met een betere controle van de instroom, een snellere procedure en een meer efficiënt terugkeerbeleid.

Defrainge (MR): ‘De Block niet schuld geven voor situatie die al jaren aansleept’

Tijdens de eigenlijke debatten leken andere politici op dezelfde lijn te zitten. Philippe Moureaux (PS) vroeg “de koudecrisis en de asielcrisis niet te verwarren”. “De koude maakt geen onderscheid.” Moureaux, die ook burgemeester is in Molenbeek, wees erop dat het probleem van mensen die geen dak boven hun hoofd hebben door de economische crisis nog erger wordt. “Ik ontvang mensen die me zeggen: ‘Ik slaap nu eens een nacht bij mijn zus, dan weer een nacht bij mijn ouders…'” Elk jaar komen er volgens Moureaux meer en meer daklozen bij.

Christine Defraigne (MR) benadrukte dan weer dat De Block niet de schuld mag krijgen voor “een situatie die al jaren aansleept”. (Belga/SD)



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content