Maandag zeer zware verkeershinder: meer dan 1.000 tractoren in Brussel verwacht

02/09/15 om 15:44 - Bijgewerkt om 15:44

Maandag zakken meer dan 5.000 boeren af naar Brussel, van wie meer dan 1.000 met de tractor, naar aanleiding van de spoedvergadering van de EU-ministers van Landbouw. Als er maandag geen goede oplossing uit de bus komt, beloven de boeren een 'revolutie'.

Maandag zeer zware verkeershinder: meer dan 1.000 tractoren in Brussel verwacht

© Belga

De European Milk Board (EMB) heeft de details bekendgemaakt van haar protestactie tegen het Europese melkprijzenbeleid, naar aanleiding van de spoedvergadering van de EU-ministers van Landbouw volgende week maandag. De EMB verwacht dat er maandag meer dan 5.000 boeren naar Brussel zullen komen, van wie meer dan 1.000 met de tractor. De dag voordien vindt een solidariteitsactie plaats, waarbij volgens de EMB meer dan 100 tractoren aanwezig zullen zijn.

De melkprijzen zijn gekelderd en dat is volgens de European Milk Board niet het gevolg van het Russische exportverbod. "De reden is dat er op een daling van de vraag gereageerd is met het opdrijven van de productie." De EMB wil dat de landbouwministers maandag structurele oplossingen uitwerken. Om haar eisen kracht bij te zetten, organiseert ze een grote protestactie in de Europese wijk. Om 11 uur beginnen de toespraken op het Schumanplein, in de uren voordien zullen volgens Erwin Schöpges van de EMB meer dan 5.000 landbouwers naar Brussel afzakken, meer dan 1.000 van hen komen met de tractor.

'Geen andere mogelijkheid'

"Het is triest dat de politiek het zo ver heeft laten komen dat de boeren geen andere mogelijkheid meer zien dan met hun tractoren naar Brussel te komen", zegt Schöpges. Hij verwacht delegaties uit alle EU-landen.

Zondag vindt er in de hoofdstad al een solidariteitsactie plaats, een initiatief van middenveldorganisatie D19-20. Vanaf 13 uur wordt er verzamelen geblazen in het Jubelpark, om 15 uur start een optocht naar het Europees Parlement. Volgens de EMB zullen op deze actie ook heel wat boeren afkomen. "Wij ondersteunen deze actie met meer dan 100 tractoren", aldus Schöpges.

De European Milk Board benadrukt dat ze geen vragende partij is voor subsidies of andere financiële ondersteuning, omdat dat de oorzaak van het probleem niet wegneemt. De landbouwministers moeten maandag beslissen om een crisisprogramma in het leven te roepen dat tijdelijke volumebeperkingen oplegt. "Wie nu andere markten wil overspoelen met zijn melk - of het nu in China of Iran is - en weigert zijn eigen productie te beperken, is ofwel blind, ofwel niet geïnteresseerd in een toekomst voor de Europese melkproductie."

De EMB is niet te spreken over het beleid van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan en de Duitse minister Christian Schmidt.

Revolutie

Op de landbouwraad zal niet enkel de crisis in de melksector, maar ook die in de sector van het varkensvlees worden besproken. De Belgische boeren vragen snel ondersteunende maatregelen en op de lange termijn structurele ingrepen. Zij komen maandag al om 10 uur bijeen aan het Noordstation en trekken daarna naar de Europese wijk. Volgens Erwin Schöpges is het de landbouwers bittere ernst. "Wij vechten voor ons overleven." Hij hoopt op goede afspraken met de politie, zodat de manifestatie van maandag ordentelijk verloopt. Maar als er maandag geen goede oplossing uit de bus komt, belooft Schöpges hardere acties. Hij spreekt zelfs van een "revolutie". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners