Maaltijdcheques afschaffen? Unizo en Comeos zijn voor, Sodexo waarschuwt

12/04/13 om 20:32 - Bijgewerkt om 20:32

De Vlaamse regeringspartijen CD&V, SP.A en Open VLD willen de maaltijdcheque afschaffen.

Maaltijdcheques afschaffen? Unizo en Comeos zijn voor, Sodexo waarschuwt

© Belga

De Vlaamse regeringspartijen CD&V, SP.A en Open VLD willen de maaltijdcheque afschaffen. Ondernemersorganisatie Unizo en handelsfederatie Comeos steunen dat voorstel. Sodexo, dat zelf maaltijdcheques uitgeeft, waarschuwt echter voor de negatieve gevolgen voor de economie.

Zowel Unizo als Comeos pleit ervoor om het systeem van maaltijdcheques te vervangen door een verhoging van het nettoloon, zonder de brutoloonkost te verhogen.

'De handel kreunt onder de zware kosten die het systeem met zich meebracht', luidt het bij Comeos. 'De kosten van maaltijdcheques zijn vandaag zowel voor de werkgever als de handelaar te hoog. Zo betalen werkgevers zowel de behandeling als de verzendingskosten', zo verwoordt Unizo het dan weer.

Economische gevolgen

Sodexo waarschuwt evenwel voor de negatieve consequenties voor de economie, en dan vooral voor de voedings- en distributiesector.

Het bedrijf liet door studiebureau Ipsos berekenen hoe de 1,85 miljard euro die nu jaarlijks via maaltijdcheques wordt uitgegeven, besteed zou worden als het tot een afschaffing kom. Volgens dat onderzoek zou 12,5 procent van dat bedrag (231,25 miljoen euro) gespaard worden 'en dus niet onmiddellijk in de economie worden geïnvesteerd'. Daarnaast zou 34,5 procent (638,25 miljoen euro) besteed worden aan goederen buiten de voedingssector.

'In totaal zouden de uitgaven voor voeding dus dalen met 869,5 miljoen euro.' Daarnaast zouden de bedragen die in de supermarkten worden uitgegeven, met 604,95 miljoen euro verminderen, volgens datzelfde onderzoek.

Tot slot vreest Sodexo dat de omschakeling naar een nettovergoeding een tussenstap kan zijn naar het belastbaar maken van deze som. 'Deze conversie zou bovendien een precedent kunnen vormen voor andere extralegale voordelen.' (Belga/KVDA)

Onze partners